REVIEW FIFA 19 – Jocul clasic de fotbal a fost perfecționat și ai Champions League

de: Florin Cașotă
03 10. 2018

La începutul toamenei poți să fii sigur de câteva lucruri. Frunzele copacilor se îngălbenesc și cad, începe școala și Electronic Arts lansează o nouă ediție a FIFA.

La fel ca în fiecare an, Electronic Arts lansează FIFA 19, dar de data această parcă cu mai mult aplomb deoarece este anul în care a cumpărat licența de Champions League.

Electronic Arts a adus în sfârșit Champions League în FIFA. Astfel, a eliminat ultimul atuu pe care Konami îl avea cu Pro Evolution Soccer (PES). Drept urmare, o să vezi logo-ul competiției absolut peste tot.

Meciurile sunt mai realiste ca niciodată în FIFA 19

Meciurile sunt la fel ca pâna acum, dar cu un tempo mai redus, ceea ce face ca acestea să se joace mai mult ca niște meciuri reale, nu ca unul artificial. Jucătorii au primit noi mișcări și scheme ce fluidizează acțiunea și o face mai distractivă.

Marea schimbare la nivel de gameplay vine prin aducerea sistemului Active Touch care adaugă mai multe flexibilitate a modulului în care jucătorii interacționează cu mingea. Astfel, aceștia pot face anumite scheme și dribbling-uri să pară naturale sau modul în care lovesc mingea în aer să fie mai realist.

La nivel vizual, jocul arată în continuare foarte bine. Jucătorii virtuali seamănă cu cei din realitate. Însă mai mult cei care au fost făcuți în urma scanărilor 360. Când am fost la Electronic Arts România la sediu, Ionel Stănescu, producător FIFA, mi-a povestit că mulți jucători importanți sunt realizați după ce sunt fotografiați din toate unghiurile, iar alții după fotografii și clipuri video.

Metoda de scanare 360 este vizibilă mai ales la echipa națională a României, unde doar câțiva jucători sunt realizați folosindu-se această tehnologie. Nicușor Stanciu arata ca în realitate pe când Ciprian Tătărușanu nu s-ar recunoaște în jucătorul din FIFA.

Și spectatorii din tribune au fost îmbunătățiți din acest punct de vedere și câteodată când marchezi un gol aceștia sunt arătați în prim plan. Totuși, atunci când acțiunea se petrece pe teren spectatorii sunt doar niște oameni trași la indigo care se mișcă la fel. Nu mai arată ca niște cartoane cum erau în FIFA 96, dar nici foarte bine nu sunt acum.

Un alt element care trebuie să fie de nota zece este modul în care oameni sunt animați și felul în care obiectele se mișcă. Aici avem de-a face cu animații de calitate, felul în care jucătorii aleargă și cad este unul natural, iar impactul dintre jucători se simte ca și cum ar fi real.

Sigur, mai ai ocazionalele bug-uri de animație și de grafică, dar nu este nimic exagerat.

M-a impresionat faptul că cei de la EA au reușit să imprime un alt aer fotbalului feminin. Jucătoarele au alte animații și alte moduri în care aleargă și lovesc mingea și mi-a plăcut foarte mult să joc meciurile echipei naționale de fotbal feminin a SUA.

Încă un element de gameplay nou introdus cu FIFA 19 este așa numitul „timed shooting”, adică mai poți apăsa încă odată butonul de șut pentru ca jucătorul tău să trimită o torpilă în vinclu. Sistemul e interesant și poate adăuga un element în plus de risc deoarece dacă apeși prea devreme sau prea târziu atunci șutul tău poate fi ratat.

Eu nu am reușit să marchez niciun eurogol astfel, mai ales din cauza abundenței de informații la care trebuie să fiu atent în timpul unui meci.

FIFA 19 încheie povestea lui Alex Hunter

FIFA 17 a fost primul joc după mult timp care mi-a atras atenția, iar asta datorită modului de joc Journey care promitea să spună povestea și peripețiile lui Alex Hunter în drumul său spre a deveni un jucător profesionist. Nu a fost o poveste prea originală, însă a fost o gură de aer proaspăt acest aspect narativ într-un joc de fotbal precum FIFA.

FIFA 18 a continuat povestea, iar acest ultim titlu o încheie. Dacă în primele două jocuri puteai juca doar cu Alex acum poți controla și alte două personaje introduse în poveste: Danny Williams, prietenul lui Hunter, și Kim Hunter, sora vitregă a lui.

În FIFA 19 vedem cum Alex Hunter joacă la Real Madrid și cum face față presiunilor la care sunt supuși jucătorii vedetă, Danny Williams se chinuie să fie titular la o echipă din Premier League (eu am ales Arsenal), iar Kim Hunter este selecționată la echipa națională de fotbal feminin a SUA.

Fiecare are problemele și provocările lui, iar povestea este îndeajuns de bună pentru a te ține interesat, iar dinamica celor trei personaje (Alex Hunter, Danny Williams și Kim Hunter) face ca lucrurile să nu devină plictisitoare.

Jocul te atenționează de la început că alegerile tale vor extrem de importante. Ei bine, nu prea. În afară de final eu nu am întâlnit un moment în care să fii regretat o anumită decizie sau să mă fi bucurat că am făcut aceea alegere.

La nivel de gameplay s-au adus modificări și la Journey. La Real Madrid îl poți controla pe Hunter, toată echipa sau poți controla doar un grup de jucători de influență pentru personaj. La Arsenal (în cazul meu) poți să joc doar cu Williams sau cu toată echipa, iar la SUA poți juca cu Kim Hunter, cu toată echipa sau doar cu Hunter și cu partenera ei din atac, Alex Morgan.

Pentru că acum modul implică trei personaje face ca Journey să fie mai lung și mai satisfăcător, dar în același timp, antrenamentele vor deveni mai plictisitoare, mai ales că multe se repetă, având în vedere că toți trei sunt atacanți.

Eu știu că nimeni nu vrea să fie portar sau fundaș, dar jocul ar putea măcar să te pună să alegi: aș fi vrut să joc mijlocaș sau extremă.

În același timp, m-a deranajat faptul că jocul te împinge de la spate într-o anumită direcție într-un mod artificial. Aveam nevoie de victorie cu Real Madrid și scorul era 0-0 în minutul 90 când am fost schimbat și au fost anunțate două minute de prelungire (am ales modul să-l controlez doar pe Alex Hunter) ca să aflu la final că echipa mea a câștigat cu 4-2. Și asta nu s-a întâmplat o singură dată, ci de vreo trei ori de-a lungul poveștii.

Același joc de fotbal, dar mai distractiv în FIFA 19

Totuși, Fifa Ultima Team rămâne modul de joc care o să-ți consume cel mai mult timp. Pentru cei care nu știu acesta este un mod în care-ți poți contrui o echipă așa cum dorești tu. El este diferit de modul de Carieră pentru că aici poți ce jucători vrei tu (dacă ai noroc să pice), fără să ții cont de echipe și ligi.

Primești o echipă slabă apoi îndeplinid anumite obiective reușești să o crești și să aduci jucătorii importanți. Pentru a-l obține pe Neymar în echipă atunci trebuie să ai șansă să-ți pice jucătorul  deoarece tu nu cumperi un jucător anume și un pachet de cărți unde acesta se poate regăsi. Poți cumpăra astfel de pachete cu bani virtuali obținuți în joc sau cu bani real.

Acesta fiind și motivul pentru care Electronic Arts dezvoltă acest mod. Aduce sute de milioane de dolari în plus în fiecare an.

Noile moduri Kick-Off promit să facă serile cu băieții mai amuzante. Dacă ai chef de râs atunci poți începe un meci unde regulile nu se aplică sau poți să încerci modul unde pierzi un jucător atunci când marchezi.

Cert este că EA a mizat pe elementul distractiv al FIFA și al modului cum poate fi jucat cu prietenii. Practic, atunci când vine cineva pe la tine și vreți să băgați un meci de FIFA acum ai mai multe posibilități la alegere și nu te vei plictisi la fel de repede ca până acum.

FIFA 19 nu este un joc radical diferit de precedentul, însă aduce îmbunătățiri acolo unde trebuie pentru a te convinge să-l cumperi.

Detalii despre hardware: (Jocul a fost testat pe Sony PlayStation 4 și pe PC. Sistemul pe care a fost testat este compus dintr-un procesor Ryzen 5x 1500, 16 GB RAM, placă video Nvidia GeForce GTX 1080, iar jocul a stat pe la 120-130 de fps pe setări Ultra High, la o rezoluție Full HD)