Fosilele celei mai mari reptile marine, descoperite în premieră

de: Nicoleta Apostol
14 04. 2018

Cercetătorii au descoperit pe o plajă din sud-vestul Angliei rămășițele unei reptile marine gigantice. Creatura a trăit în urmă cu 205 milioane de ani și atinge aproximativ 25 de metri.

Oamenii de știință au dat peste o bucată din maxilarul creaturii despre care se crede că a fost cea mai mare reptilă marină. Cunoscut sub numele de Ichthyosaurs, animalul ar depăși dimensiunea unei balene albastre.

Manualele de biologie au prezentat de mult balena albastră modernă ca fiind cel mai mare animal care a trăit vreodată. Chiar și așa, aceste fosile fascinante oferă un indiciu cum că au existat creaturi mai mari care au înotat în mările Pământului.

Ichthyosaursau fost contemporani cu dinozaurii – casa fiindu-le oceanul – cu forme similare cu delfinii. Ei au dispărut din registrul fosilelor cu aproximativ 25 de milioane de ani înainte de dispariția în masă a dinozaurilor.

Cei mai mulți ichthyosaurs au fost mult mai mici decât reptila descoperită. Mai multe specii de ichthyosaursau fost găsite în Marea Britanie și atingeau aproximativ 3,5 metri.

Descoperirea maxilarului uriaș îi aparține cercetătorului Paul de la Salle. În 2016, pe plaja din Lilstock a găsit o bucată de fosilă pe care nu o înțelegea. Suspectând că ar putea fi un ichthyosaurs, el a trimis imagini experților de la Universitatea din Manchester.

Cercetătorul a continuat să caute și a scos la iveală alte cinci piese fosile, care se potriveau împreună. Acestea au format un os lung de 3,2 metri. Cercetătorii s-au pus de acord că osul este, de fapt, maxilarul inferior al unui Ichthyosaurs. Pe baza mărimii osului, oamenii de știință cred că acest Ichthyosaurs era mai mare decât orice știe știința în acest moment.

Această descoperire a făcut ca cercetătorii să scoată la iveală alte fosile descoperite cu zeci de ani în urmă, pe care nu le puteau clasifica. Câteva dintre ele au fost colectate în 1850 și au fost interpretate ca fiind membrele sau alte oase ale dinozaurilor tereștri. Cu toate acestea, interpretarea nu a fost niciodată acceptată complet.

Acum, oamenii de știință au realizat că fosilele aparțin tot unor Ichthyosaurs.