Noua imagine de la Hubble care îți arată cât de neînsemnați suntem
Poate că Hubble nu va mai fi relevant foarte mult timp, însă momentan încă are o mulțime de imagini pe care să ni le ofere.
La începuturile telescopului, Hubble a privit către o zonă aparent goală a cerului, timp de 10 zile. Rezultatul celor 342 de imagini combinate este Hubble Deep Field. Fotografia a mai primit update-uri de-a lungul timpului, cu celebrul Hubble Ultra Deep Field, iar acum telescopul ne oferă o nouă perspectivă asupra Universului.
Conform NASA, în imagine poți vedea 15.000 de galaxii, dintre care 12.000 încă formatoare de stele. Prima imagine de acest fel avea 3.000 de galaxii, iar următoarea a avut 10.000, tot cam cât eXtreme Deep Field (XDF). Noua imagine acoperă o zonă de 14 ori mai mare decât cea a XDF.
Imaginea surprinde obiectele așa cum arătau la 3 miliarde de ani după Big Bang. Cu cât un obiect este mai departe, cu atât este văzut prin telescop într-o perioadă mai timpurie a existenței. Tocmai de aceea imaginea prezentă nu este una a realității curente, ci a uneia de acum ceva mai mult de 10 miliarde de ani (timp de care lumina a avut nevoie ca să ajungă până la noi).
Astronomii sunt curioși mai ales de galaxiile formatoare de stele din imagine. Cele mai ”bătrâne” galaxii din imagine erau active în timpul celei mai intense perioade de formare stelară din Univers. În plus, datorită seturilor de date disponibile atât în variantă infraroșie și ultravioletă, astronomii pot înțelege mai bine cum au evoluat galaxiile de-a lungul existenței Universului.
Telescopul spațial James Webb îi va lua locul lui Hubble, iar acesta ar putea să ne ofere imagini chiar mai detaliate decât cele din prezent, la care nu putem totuși să nu ne minunăm.