NASA aniversează 28 de ani ai Hubble cu un video spectaculos

Telescopul spațial Hubble al NASA aniversează 28 de ani de când colindă Universul în lung și în lat. Și nu-l colindă singur. De-a lungul celor 28 de primăveri pământene, Hubble ne-a ținut aproape cu sute de mii de fotografii și filmulețe prin care noi vedem și cunoaștem Universul diferit de la o zi la alta.

NASA aniversează cel mai popular telescop spațial al său în stilul lui Hubble. Agenția spațială a postat un videoclip uimitor, plus alte câteva fotografii, cu ceea ce se numește Nebuloasa Lagună.

Nebuloasa Lagună este un imens nor de hidrogen și de praf, iluminat de o super-gigantă albastră, steaua 9 din Constelația Săgetătorul. Talia nebuloasei este de circa 110 ani-lumină, iar distanța ei este de circa 4.000 de ani-lumină de Pământ, ceea cei îi oferă un diametru aparent de trei ori mai mare decât cel al Lunii pline.

Videoclipul NASA surprins cu Hubble te bagă direct în inima nebuloasei de proporții. NASA numește asta drept locul de naștere și distrugere a stelelor.  În inima Nebuloasei este o stea „tânără” masivă, numită Hershel 36. Steaua are nu mai puțin de un milion de ani și este de 200.000 de ori mai strălucitoare și de opt ori mai caldă decât Soarele Pământului. Hershel 36 ejectă un cocon imens de material, radiații și vânturi stelare.

Hubble a fost lansat pe 24 aprilie 1990, la bordul navei spațiale Discovery, fiind un proiect comun al NASA și al Agenției Spațiale Europene. În ciuda unor dificultăți inițiale, telescopul a conturat o poveste de succes. O dată pe an, telescopul ia o mică pauză de la atribuțiile sale obișnuite și obține o imagine detaliată a unui anumit loc din cosmos.

Hubble a realizat 163.500 de orbite ale planetei noastre și a capturat peste un milion de imagini spectaculoase.

„Hubble a oferit o nouă viziune asupra Universului, depășind mai toate așteptările în cei 28 de ani”, a declarat NASA și ESA. „Telescopul a „revoluționat aproape fiecare zonă a astronomiei observaționale”.

Telescopul Hubble este parcă la fel de puternic ca în prima zi și nu dă niciun semn că își va încheia misiunea curând. Chiar și așa, se îndreaptă lent către planeta noastră și, dacă nu este amplificat pe o orbită mai înaltă, va intra, probabil, în atmosferă și va fi distrus până la mijlocul anilor 2030.

[readmore]

Până atunci, însă, ne vom mai bucura de el și de realizările sale. Hubble a parcurs șase miliarde de kilometri, a trimis 153 terabiți de date pe Pământ, ceea ce a dus la 15.500 de lucrări științifice. Iar ăsta nu este sfârșitul.

Citește și:
Etichete: