Harta care îți arată cum omul a distrus Pământul îți dă de gândit

de: Bianca Prangate
18 05. 2018
România pe harta care îți arată cum s-a schimbat planeta.

De-a lungul timpului, am distrus Pământul în nenumărate feluri – prin defrișări, urbanizare, încălzire globală, iar acum o hartă interactivă ne permite să vedem exact dezastrul de-a lungul anilor.

Harta se numește Earth Time și are în vizor felul în care au decurs defrișările, topirea ghețarilor, distrugerea recifurilor de corali și creșterea nivelului mării în intervalul 1984-2016. Harta nu urmărește doar istoricul planetei, ci încearcă să privească și în viitor. Dacă temperaturile globale vor crește cu numai două grade în următorii 100 de ani, apele ar putea ajunge să inunde suprafața Parcului Central din New York.

Această hartă interactivă a fost realizată de cercetătorii de la Carnegie Mellon University din Pittsburgh. Ei au lucrat încă din 2015 la hartă, îmbinând informații de la programele de cercetare, agențiile guvernamentale și organizațiile non-guvernamentale.

„EarthTime este un mijloc de a spune povești”, a spus unul din membrii echipei, Illah Nourbakhsh. „Impactul umanității poate fi văzut global și în comunități individuale – și la orice scară între acestea două. Nu poți înțelege cu adevărat schimbarea climatică, migrația sau trend-urile sociale și politice majore fără să examinezi conexiunile de-a lungul timpului, în spațiu și între cele două. EarthTime îți permite să faci asta”.

Harta cuprinde două secțiuni – cea a poveștilor și cea a librăriei de date. Secțiunea poveștilor te poartă printr-o istorisire detaliată a defrișărilor, topirii ghețarilor, incendiilor nocturne, urbanizării, distrugerii coralilor și creșterii nivelului apei. Tu trebuie doar să alegi povestea și să privești. Secțiunea librăriei de date oferă informații punctuale cu privire la toate aceste lucruri, fără a le ambala în forma unei povești.

Deși harta pare descurajantă, viitorul ar putea să fie și mai rău, dacă nu facem nimic. Expertul în schimbare climatică Michael Mann, de la Penn State Earth System Science Center a explicat că viitorul planetei nu este unul prea vesel. „Creșterea nivelului mării este o amenințare profundă”, a zis el. „Global, aproximativ 650 de milioane de oameni trăiesc pe terenuri care vor fi scufundate sau expuse inundațiilor masive până în 2100, dacă arderea combustibililor fosili decurge ca până acum și nivelul mării crește cu 1,8 – 2,4 metri”.