Am putea scăpa de combustibilii fosili într-un singur deceniu

Am putea scăpa de combustibilii fosili într-un singur deceniu

Conform unui nou studiu, oamenii ar putea renunța complet la combustibili fosili în zece ani, dacă și-ar dori asta cu adevărat.

Nu este un secret faptul că oamenii ar putea avea de suferit în viitor de pe urma schimbărilor climatice. Din ce în ce mai mulți cercetători afirmă că am întrecut demult acea limită de la care nu mai putem da înapoi, iar consecințele ar putea fi dintre cele mai grave. După cum scriu și cei de la Motherboard, diverșii combustibili fosili sunt considerați principala cauză a schimbărilor, iar acesta este motivul pentru care soluțiile, în general, se concentrează pe reducerea dependenței de cărbune sau petrol.

În general, planurile care aveau în vedere eliminarea completă a nevoii de combustibili fosili necesitau până la 80 de ani. Dar având în vedere viteza cu care lucrurile se schimbă, durata aceasta este una prea mare. Din fericire, o universitate din Marea Britanie este de părere că întregul proces s-ar putea derula mult mai rapid. Astfel, studiul unui cercetător de la Universitatea din Sussex se bazează pe informații mai vechi, care ar fi fost ignorate în ultima perioadă. Provincia Ontario din Canada este un bun exemplu, aceasta reușind să elimine complet nevoia de cărbune în 11 ani de zile. De asemenea, francezilor nu le-a luat decât 12 ani pentru a ajunge să-și obțină 40% din necesarul de energie de la centralele nucleare.

Acestea sunt doar două dintre exemplele furnizate de Martin Sovacool în studiul său. Însă toate par a avea în comun un lucru important: intervenția guvernelor. În toate situațiile în care tranziția la o nouă sursă de energie s-a desfășurat rapid, guvernele naționale au intervenit, iar prin diverse măsuri, acestea au reușit să influențeze comportamentul consumatorilor. Sovacool menționează foarte clar că nu există o formula magică pentru asemenea tranziții, însă este de acord cu Al Gore că, în cazul de față. schimbarea s-ar putea produce într-un deceniu.