Primul vaccin antigripal universal a ajuns să fie testat pentru lansare

de: Nicoleta Apostol
16 01. 2018

O companie din Marea Britanie are în derulare un studiu clinic asupra a ceea ce ar putea deveni primul vaccin universal din lume împotriva gripei. Acest obiectiv ar putea avea beneficii masive pentru sănătatea publică la nivel mondial și va elimina nevoie injecțiilor anuale.

Planeta se confruntă cu milioane de cazuri de gripă, iar cazurile sunt din cele mai nasoale din ultimii ani. Împotriva lui există un vaccin sezonier, dar multe cazuri au dovedit că nu este eficient în toate cazurile. Bineînțeles, viața noastră ar putea fi mult mai ușoară dacă ar exista un singur vaccin „universal”.

Vaccitech, o unitate privată de la Oxford, se apropie din ce în ce mai mult de acest obiectiv. Compania a anunțat că a obținut 27,6 milioane de dolari de la investitori, astfel că a început studiile clinice pentru vaccinul împotriva gripei.

Vaccinul MVA-NP+M1 a fost deja testat cu succes pe 145 de persoane, iar următorul pas este să afle dacă, de fapt, este bun împotriva gripei. În orice caz, este destul de complicat să obții un singur vaccin împotriva gripei și asta pentru că virusul acesteia este într-o continuă schimbare. În plus, două proteine, hemaglutinina și neuraminidaza, transportă virusul prin celulele noastre, provocând infecții.

MVA-NP+M1 ar trebui să funcționeze diferit față de vaccinurile obișnuite împotriva gripei. Se intenționează să se stimuleze celulele T. Acestea sunt tipuri de celule imune, deja familiarizate cu gripa și care utilizează materialul stabil al virusului pentru a face asta.

Primul studiu din lume testează eficacitatea vaccinului pe 862 de persoane, în vârstă de 65 de ani și peste. Cercetătorii estimează că acest efort va fi finalizat până în octombrie 2019.