Gheața descoperită pe Marte ar putea fi esențială pentru colonizare
Cercetători NASA care se ocupă de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) au descoperit opt situri cu depozite groase de gheață, sub suprafața planetei Marte.
NASA împreună cu alte agenții spațiale se concentrează pe Marte, în special pe o caracteristică a acesteia. Dacă a existat viață pe Planetă sau dacă este locuibilă. Acum, cu această descoperire, oamenii de știință cred din ce în ce mai mult că Marte merită toată atenția de care dispune.
Ghețarii îngropați sunt dovada că vizitatorii umani ar avea apă din plin. Gheața a fost, probabil, rezultatul zăpezii din urmă cu mult timp. Depunerile sunt acoperite cu straturi de la unul la doi metri grosime de praf și praf cimentat cu gheață. Aceste depozite conțin indicii despre istoria climei a planetei. În plus, descoperirea face mai accesibilă planeta pentru viitoarele misiuni de explorare robotice sau umane.
Cercetătorii spun că aceste stânci subterane se apropie mult de gheața pură. Culoarea ei sugerează că s-a format strat cu strat, poate datorită zăpezii acumulate în timp. Deși gheața de pe Marte nu este o noutate pentru noi, o mai bună înțelegere a adâncimii și a localizării sale ar putea fi vitală pentru viitorii exploratori umani.
Siturile se află atât în emisfera nordică, cât și în cea sudică a planetei Marte, la latitudini de aproximativ 55 până la 58 de grade. Cercetătorii consideră că gheața s-a format relativ recent, deoarece locurile sunt netede pe suprafață, neacoperite de cratere care ar fi formate de resturile celeste care s-au zdrobit pe planetă în timp.
Stâncile sunt aproape de poli, care intră în întuneric în timpul iernii marțiene și nu ar fi un loc potrivit pentru o tabără umană pe termen lung. Cu toate acestea, dacă s-ar ajunge măcar la un ghețar, cercetătorii ar putea învăța multe despre istoria climei și potențialul de viață de pe planeta vecină a Pământului.