06 ian. 2018 | 11:36

NASA îți spune care e cel mai mare risc al zborului cu avionul

ȘTIINȚĂ
NASA îți spune care e cel mai mare risc al zborului cu avionul

NASA studiază radiațiile de înaltă altitudine, că are nevoie de date. Acum le împărtășește și cu restul planetei ca să știi la ce te expui.

Oameni de știință ai NASA au publicat rezultate privind efectele radiației cosmice în atmosferă. Cercetarea lor va contribui îmbunătățirea monitorizării radiațiilor în timp real pentru echipajul industriei, dar și pentru pasageri.

Imaginează-ți că stai în avion. Ești prin stratosferă la 11.000 de metri, ești cu mult peste nori și păsări și chiar peste o mare parte din atmosferă. În ciuda aspectului său, acestă regiune este de departe de a fi „goală”. Chiar deasupra ta, particulele de energie, numite raze cosmice, vin din spațiul cosmic. Aceste particule  se prăbușesc în moleculele din atmosferă și provoacă o reacție în lanț a descompunerii particulelor. În timp ce suntem în mare măsură protejați de această radiație pe Pământ, în atmosfera subțire a stratosferei aceste particule pot afecta oamenii și electronicele deopotrivă.

Experimentul de dozimetrie cu radiații al NASA, cunoscut și ca RaD-X, e activ din septembrie 2015. A folosit un balon uriaș de heliu pentru a trimite senzori în stratosferă care să măsoare radiațiile cosmice provenite de la Soare și spațiul interstelar. Rezultatele, prezentate într-o ediție specială a revistei Weather Weather, sunt unele dintre primele măsurători de acest gen la altitudini de la 800 la peste 36.577 de metri deasupra Pământului.

Câmpul magnetic al Pământului blochează cea mai mare parte a radiațiilor care se îndreaptă spre planetă. Particulele cu energie suficientă, totuși, pot pătrunde până în atmosferă, unde se ciocnesc cu molecule de azot și oxigen. Aceste coliziuni determină particulele de energie înaltă să se descompună în particule diferite prin procese cunoscute sub numele de cascade nucleonice și electromagnetice.

[readmore]

Dacă ai putea vedea particulele prin fereastra avionului, ai observa că se strâng deasupra avionului. Densitatea atmosferei face ca decăderea să se petreacă predominant la o înălțime de 18.300 de metri, ceea ce creează un strat concentrat de particule de radiații, cunoscut sub numele de maximul Pfotzer.

Misiunea RaD-X a arătat o creștere constantă a radiațiilor. Tocmai de aceea sunt temeri că, din cauza timpului petrecut în atmosfera superioară a Pământului, personalul din industria aviatică este expus la niveluri aproape duble de radiație decât persoanele care călătoresc din când în când.

Expunerea la radiații cosmice reprezintă, de asemenea, o preocupare pentru echipajul de la bordul Stației Spațiale Internaționale și viitorii astronauți care călătoresc pe Marte, unde este un mediu de radiații asemănător atmosferei superioare a Pământului. Învățarea modului de a proteja oamenii de expunerea la radiații este un pas cheie în explorarea spațiului viitor.