Gardienii digitali: ce să știi despre internet pentru binele tău și al altora
Internetul este o sursă incredibilă de informație și de divertisment. Asta știm deja, cum la fel de bine știm ce resursă extrem de utilă poate fi în numeroase scenarii. În același timp, poate fi periculos și problemele nu țin cont de vârstă.
Amenințările cibernetice s-au înmulțit și, în egală măsură, diversificat. În acest context, Orange a pornit o inițiativă de responsabilitate socială denumită #NoiPeNet și își propune să îi învețe pe utilizatorii de internet să exploreze acest univers în siguranță, așa încât să se bucure de toate avantajele lui în fiecare moment, fără griji.
Proiectul #NoiPeNet al Orange este structurat în trei categorii: siguranță online, parenting digital și cyberbullying. Pe platforma online dedicată, utilizatorii pot învăța despre fiecare în parte. Nouă ne-a plăcut proiectul și contribuim cu ceea ce am învățat din tehnologie, până acum, despre fiecare fenomen în parte și ce măsuri pot fi luate pentru o siguranță online cât mai mare.
Securitatea cibernetică nu este doar o opțiune, ci o obligație
Internetul s-a dezvoltat extrem de rapid. Pe cât de frumos și de util s-a dovedit, pe atât e de sensibil în fața vulnerabilităților. Pe scurt, nu-i un mediu perfect, dar e perfectibil. Totodată, acum avem mult mai multe dispozitive de care să ne îngrijorăm. Telefonul, televizorul, routerul, chiar becul inteligent, mașina de spălat sau căștile audio – și lista poate continua – pot fi vulnerabile.
Acestea sunt gadgeturile care s-au „deșteptat” de-a lungul anilor și acum se pot conecta la internet ca să ne facă viața un pic mai uşoară. Au apărut însă și probleme.
În prima jumătate a lui 2018, gadgeturile inteligente au fost atacate cu peste 120.000 de versiuni de malware – de peste trei ori mai mult față de tot 2017. Asta în contextul în care anul trecut a crescut numărul de versiuni de malware pentru dispozitive inteligente de 10 ori, comparativ cu 2016.
Există o multitudine de tipuri de viruși cu ținte precise: furt de parole, monitorizarea activității, ștergerea fișierelor și multe altele similare. Două dintre cele mai periculoase sunt troienii bancari și virușii ransomware. Primii sunt capabili să replice interfețe care imită foarte bine aplicațiile bancare legitime.
Dacă utilizatorul introduce datele de card, ele ajung la infractorii cibernetici. Astfel, o simplă achiziție poate duce la pierderea economiilor. Amenințarea ransomware e mult mai gravă și, de multe ori, mai costisitoare: criptează și blochează datele de pe dispozitiv.
Odată activat, fișiere, fotografii, documente, programe și ce mai stochezi în calculator sunt capturate de atacator și ți se promite că îți sunt eliberate documentele dacă plătești o anumită sumă de bani.
În august 2018, o analiză a unei companii de securitate cibernetică a dezvăluit că cel (sau gruparea) care a creat virusul SamSam ar fi obținut nu mai puțin de 5,9 milioane de dolari.
Până acum, cel mai bun sfat și cea mai bună armă contra infractorilor cibernetici a fost crearea unui backup regulat. Poate că nu este cea mai comodă opțiune, dar sunt programe care fac asta automat.
Mai mult, se poate dovedi o soluție excelentă și când computerul sau dispozitivul mobil pătește ceva fizic – spart, scăpat în apă, pierdut etc. Când începi să faci asta conștient, o să vezi că nici nu o să-ți ia foarte mult timp și, treptat, o să creezi o rutină cibernetică sănătoasă. E recomandată și o soluție de securitate cibernetică.
Cei mai mulți viruși ransomware pot fi opriți de aceasta. În prezent, cele mai populare programe de tip antivirus sunt disponibile și pe dispozitive mobile, și pe computere.
Părintele modern, în dublu rol
O categorie specială care navighează pe internet e reprezentată de copii. Acum nu mai e o mirare ca un copil să aibă foarte devreme acces la un dispozitiv conectat la Internet. Adopția tehnologiei e la cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani, iar prima grijă pentru siguranța copiilor pe net vine de la părinți. Și grija trebuie să înceapă de la educație: copiii nu știu sau nu înțeleg pe deplin toate amenințările care pot fi în mediul online.
Ei vor accesa diverse site-uri și vor folosi diverse aplicații din curiozitate sau, pur și simplu, din greșeală. Din fericire, odată cu dezvoltarea soluțiilor de securitate cibernetică s-au dezvoltat și cele de control parental – de multe ori implementate în soluțiile menționate anterior.
Cu o asemenea aplicație poți filtra site-urile în funcție de categorie, astfel încât să blochezi accesul la cele cu informații despre substanțe interzise sau cu imagini nepotrivite, chiar și pornografie. Ai, de asemenea, posibilitatea să restricționezi aplicațiile pe care le poate deschide copilul, iar, mai târziu, pe cele pe care le poate instala.
Soluții de tipul acesta oferă și control asupra timpului petrecut pe internet sau în fața ecranelor.
Griji suplimentare s-ar putea să apară odată cu dorința copilului de-a avea un smartphone și de a-l lua cu el peste tot. Ai zice că, dintr-o dată, controlul nu mai poate fi atât de precis. Ei bine, în acest caz poate fi folosită o soluție de monitorizare.
De exemplu, cu control parental pe Facebook poți vedea postările copilului tău, poți vedea prietenii, dar nu și mesajele private. Astfel poți detecta niște semnale de alarmă în relațiile cu ceilalți copii sau cu alți adulți.
De ce ar fi copilul tău prieten cu un bărbat adult care nu are nicio legătură cu tine și nici nu e profesor la școală? De asemenea, ai putea alege un perimetru virtual în care copilul tău se poate plimba (cartier, școală) și astfel poți vedea și primi alerte când copilul tău a mers undeva fără să-ți fi spus înainte sau undeva unde nu ar trebui să se ducă.
Trebuie să discutăm despre cyberbullying
Cyberbullying e un fenomen care a crescut pe măsură ce internetul s-a dezvoltat. E hărțuire online care, de multe ori, se poate dovedi la fel de periculoasă ca cea fizică, de la școală sau de pe stradă. Primele discuții mai serioase despre cyberbullying în România au apărut în 2014, când agresiunea de pe rețeaua socială Ask.fm a atras atenția asupra fenomenului.
Nu se rezumă însă totul la site-uri, mai ales acum pe final de 2018. Un copil, un adolescent sau chiar persoane adulte ajung să fie expuse la cyberbullying atât prin rețele sociale și site-uri dedicate cu hate speech, cât și prin mesaje în aplicațiile de mesagerie sau chiar SMS-uri și apeluri pe telefon.
În cazul copiilor, visul frumos ar fi ca fenomenul hărțuirii online să nu existe sau să poată fi oprit la sursă. Din păcate, încă nu e cazul.
Hărțuirea online, care nu ține neapărat de vârstă, dar în fața căreia copiii sunt ținte mai sigure, poate fi controlată și preîntâmpinată prin aplicații de monitorizare, cele de control parental menționate mai sus. Important, în acest caz, e să fie identificat începutul.
Poate porni de la un comentariu „inocent” ca: „ce nașpa arăți în poza asta” și poate culmina cu amenințări cu bătaia, jigniri dintre cele mai dure și, cel mai rău, șantaj sau public shaming (umilire publică – n.r.). Poate că prima reacție a unui părinte, în fața unui astfel de fenomen, e să interzică accesul la internet, la rețele sociale, chiar la telefon.
Credința asta că lucruri pot fi interzise n-a mers însă niciodată în istoria omenirii și n-o să meargă nici pe internet. De aceea aici se pot dovedi de un mare ajutor soluțiile software de monitorizare. Și mai e un detaliu esențial: multe victime cred că dacă sunt subiectul hărțuirii online e vina lor. Ei bine, nu.
De multe ori, victimele sunt alese aleatoriu, dar asta le poate afecta viața enorm.
Către ce ne îndreptăm? De multe ori când discutăm despre internet, uităm cât de tânăr e. Serios, e foarte tânăr.
Orice tehnologie, în timp, ajunge să fie rafinată, îmbunătățită și dezvoltată. Niciodată însă nu putem fi siguri de un lucru: perfecțiune. Mereu însă putem avea garanția unui fapt: educația și atenția ne vor ajuta enorm. Un exemplu clasic pe subiectul vulnerabilităților e focul.
Îl avem de circa 10.000 de ani și încă mai are un „bug”: ne arde. Internetul de peste 10 sau 20 de ani va avea propriile lui vulnerabilități, dar generația de acum care îl descoperă va ști să-l stăpânească mai bine.
De-o parte, generația mai veche trebuie să fie deschisă schimbărilor și înțelegerii. De cealaltă parte, generația mai tânără trebuie protejată până ajunge să stăpânească mai bine mediul online. E un „joc în doi” și nu putem să nu jucăm.