Site-ul care îți spune dacă imaginile de pe internet sunt photoshopate

de: Nicoleta Apostol
14 03. 2018

Dacă ți se întâmplă des să dai peste diverse fotografii ciudate pe internet, care par a fi ireale, află că există un instrument care să o analizeze și să îți spună dacă a fost modificată.

FotoForensics este numele site-ului și a fost dezvoltat în 2012 de omul de știință Neal Krawatz. Sarcina lui este de a te ajuta să înțelegi cum funcționează fișierele partajate pe internet, în special pe social media. De multe ori vezi imagini controversate, la care te uiți și încerci să-ți dai seama dacă sunt false sau reale.

FotoForensics nu îți oferă răspunsuri definitive cu da sau nu. Dacă ești pasionat de fenomen și dispus să petreci câteva minute să te familiarizezi cu instrumentele sale, îți vei da seama dacă fotografia în cauză este adevărată sau nu.

„Funcționează ca un microscop – prin evidențierea unor detalii pe care ochiul uman nu le poate percepe”, explică Krawetz pe site.

Procesul de analiză este destul de simplu: trimiți o fotografie site-ului (fie o încarci, fie pui doar link-ul), iar algoritmii ei vor fi exploatați până site-ul îți va trimite un rezultat. Interpretarea va lăsa loc de propriile tale concluzii.

Partea dificilă este înțelegerea a ceea ce cauți când rezultatele îți apar pe ecran. Poate cel mai puternic instrument al FotoForensics este algoritmul Analiza nivelului de eroare (ELA). El evidențiază diferențele în rata de compresie JPE a imaginii. În practică, asta înseamnă că poate indica diferențe între marginile, textele și suprafețele care ar putea scăpa ochiului liber.

Cea mai bună modalitate de a înțelege instrumentul ELA este de a face practică. Imaginea de mai este perfectă pentru o analiză ELA: luminozitatea dischetei din mâna lui Kim Jong Un indică faptul că nu este un element pe care îl deține efectiv acesta.

În plus, față de ELA, FotoForensics se ocupă și cu metadatele imaginii. Ele pot furniza informații suplimentare importante despre fișierul pe care îl suspectezi. Astfel, poți afla dacă a fost editat în Adope Photoshop sau a venit direct de la o cameră foto.

De menționat e că ori de câte ori este posibil, încearcă să obții imaginea originală pentru analiză. Cu cât este mai distribuită pe internet, cu atât va fi mai comprimată.