Cum controlează guvernul chinez social media cu milioane de mesaje false

Cum controlează guvernul chinez social media cu milioane de mesaje false

Social media nu este unul dintre cele mai transparente medii de comunicare, mai ales când vine vorba de site-urile disponibile în China.

Un studiu comun, efectuat de cercetători de la University of California, de la Stanford și de la Harvard, arată că autoritățile chineze manipulează mediile de socializare online la scară largă. Astfel, aceștia au descoperit că guvernul creează aproximativ 448 de milioane de comentarii ce apar în mediul online, în fiecare an.

Guvernul chinez este suspectat deja de multă vreme că are o armată întreagă de oameni ce lucrează la acest aspect. Termenul de ”armată” nu este tocmai o exagerare, având în vedere că estimările vorbesc, de obicei, despre un număr de 2 milioane de indivizi ce lucrează în acest sector. Aceștia folosesc pseudonime false și postează diverse opinii care se intercalează cu restul mesajelor de pe site-urile de social media, trecând ca opinii legitime ale cetățenilor.

Acești oameni sunt cunoscuți ca ”partidul 50 de cenți”, deoarece există informații că acesta ar fi prețul plătit de guvern pentru fiecare comentariu publicat.

Studiul efectuat acum reprezintă prima analiză empirică a operațiunii, dar arată și cum ar trebui identificați autorii unor astfel de mesaje. Mai mult, cercetătorii au descoperit că ”armata” nu este atât de vocală pe cât se credea: strategia acestora este de a evita discuțiile în contradictoriu cu cei sceptici față de partid și de guvern, arată boingboing.net.

Conform celor ce au lucrat la acest studiu, concluzia este că scopul principal al acestei operațiuni secrete este să distragă publicului atenția prin schimbarea subiectului discuțiilor, având în vedere laudele aduse partidului și trecutului revoluționar al acestuia.

În cadrul studiului, se mai discută și despre modul în care aceste rezultate coincid cu informațiile deja cunoscute despre programul de cenzură chinez, oferind o percepție mai bună asupra controlului informației din regimurile autoritare. Studiul poate fi consultat în întregime aici.

Citește și: