Un astronom amator a fotografiat explozia unei stele

de: Nicoleta Apostol
26 02. 2018

Spațiul este al tuturor. Nu trebuie să fii neapărat om de știință ca să poți găsi lucruri uimitoare în Univers. Drept dovadă acest astronom amator, care a surprins prima fotografie a unei stele care explodează.

Mai sunt lucruri de văzut și de aflat despre Univers. Oricine este pasionat de domeniu poate aloca puți timp cercetării și, cine știe, poate descoperi ceva nemaivăzut. Acesta este și cazul unui astronom amator, care a surprins lumina unei stele care a explodat. Fotografia este cu atât mai uimitoare, cu cât este prima de acest fel.

Victor Buso din Rosario, Argentina, a devenit prima persoană care a capturat lumina optică, sau vizibilă, înainte și după „șocul” unei supernove. Lumina apare când unda de șoc supersonică de la miezul stelei izbucnește de pe suprafața ei, ceea ce determină gazul să se încălzească și să lumineze puternic. Amatorul a surprins fotografia în timp ce testa o nouă cameră.

Imaginile de acest fel sunt foarte greu de capturat, pentru că este aproape imposibil de prevăzut un astfel de moment. În plus, întreg evenimentul durează foarte puțin, ceea ce îngreunează și mai mult munca cercetătorilor.

Astronomii au urmărit fenomenul timp de ani de zile. „E ca și cum ai câștiga la loteria cosmică”, spune Alex Filippenko de la Universitatea Berkely, cel care a condus, ulterior, cercetarea fenomenului.

Victor Buso a surprins explozia stelei pe 20 septembrie 2016, atunci când își testa camera montată pe un telescop de 40 de cm. El a ales galaxia spirală NGC 613, situată la o distanță de aproximativ 80 de milioane de ani-lumină distanță de constelația sudică Sculptor.

Pe parcursul a circa o oră și jumătate, el a fotografiat galaxia la fiecare 20 de secunde. În primele 20 de minute, parcă toate fotografiile îi ieșeau la fel. Apoi, Buso a observat ceva: un singur punct de lumină strălucitor. Nu a trecut mult timp până când astronomii și-au dat seama că Buso a capturat ceva extraordinar.

Potrivit oamenilor de știință, șansele să surprinzi un astfel de eveniment sunt mai mult decât mici, una la zece milioane, poate chiar la 100 de milioane. Echipa care s-a ocupat de cercetare a folosit observatoarele Lick și Keck pentru a monitoriza supernova SN 2016gkg, timp de două luni după descoperirea lui Buso.

Datele spectrale au determinat că a fost o stea masivă, care a pierdut mare parte din masa sa înainte de explozie. Echipa a calculat că SN 2016gkg a început cu aproximatic 20 de ori masa Soarelui nostru și a pierdut trei sferturi din ea, până să ajungă supernova.