03 feb. 2018 | 17:54

Satelitul misterios pierdut de NASA a fost găsit de un astronom amator

ACTUALITATE
Satelitul misterios pierdut de NASA a fost găsit de un astronom amator

NASA a anunțat că un astronom amator a identificat semnalele unui satelit pierdut. Cea mai mare agenție spațială a „rătăcit” echipamentul în urmă cu peste 10 ani.

IMAGE a fost o mașinărie menită să vadă „invizibilul”. Mai exact, trebuia să vadă și să înțeleagă magnetosfera care a înconjoară planeta, cea care ne protejează de Soare. Ani de-a rândul i s-a spus „ocean invizibil”, în care nimic tangibil generează impulsuri. Sfera protejează planeta noastră de vânturile puternice ale Soarelui, dar lasă să treacă lumina.

Dar, la fel ca un ocean, magnetosfera este predispusă la furtuni, perturbări solare violente, care pot să afecteze sateliți si rețelele de energie de pe Pământ. IMAGE a fost construit pentru a transmite, pentru prima dată în istorie, imagini ale magnetosferei globale, ca să ajute oamenii de știință în prezicerea furtunilor.

De exemplu, satelitul a trimis acasă imagini ale unei furtuni solare enorme. Tot IMAGE a descoperit că Pământul elimină jeturi din propria atmosferă pentru a se apăra de furtunile din spațiu, dar fisuri în câmpul magnetic al Pământului.

[readmore]

Asta până în 2005, când satelitul nu a mai dat, brusc, niciun semn. După o lună de tăcere, NASA a dat un comunicat de presă prin care a declarat că misiunea satelitului a fost un real succes, însă a luat sfârșit. NASA a greșit. IMAGE nu a dispărut, ci s-a plimbat prin spațiu mai bine de un deceniu. Asta până când un om fără pregătire profesională în domeniul astronomiei l-a identificat.

Scott Tilley este un inginer electric de 47 de ani, care locuiește pe coasta de vest a Canadei. Hobby-ul său este radioastronomia. Sateliții militari și orbitele clasificate îl deranjează, așa că s-a alăturat unui grup restrâns de amatori din întreaga lume pentru a identifica fiecare satelit al oricărui operator care nu vrea să fie văzut. El asculta semnalele radio acolo, în oceanul invizibil.

NASA a fost sceptică în ceea ce privește semnalul lui Tilley

Când Tilley a prins un semnal după o săptămână de căutare, aproape că l-a ignorat. Există sute de sateliți activi în spațiu, dar nu-l interesau. În timp ce continua să scaneze după Zuma, a primit același semnal, doar că mai puternic de data aceasta. Din curiozitate, bărbatul l-a verificat într-un catalog standard.

Semnalul se potrivea cu IMAGE, dar IMAGE trebuia să fie mort. Astfel, a început să caute pe internet și a dat peste un raport NASA, vechi de zece ani, în care explica eșecul misiunii. Imediat după asta a contactat agenția spațială.

NASA nu a confirmat acest lucru. De fapt, agenția a fost inițial sceptică și nu a crezut că semnalul pe care Tilley l-a găsit vine de la IMAGE. Astfel, după convorbirea cu Tilley, oamenii de știință s-au pus pe treabă. Testele lor au arătat că orbita, frecvența, oscilația și viteza de rotație se potrivesc cu vechiul lor satelit pierdut.

Acest eveniment arată cum și cei mai pricepuți oameni de știință din lume se pot înșela sau se pot pripi. În orice caz, faptul că IMAGE nu a murit este o veste extrem de bună. Cine știe, poate că NASA va relua misiunea, iar noi vom avea numai de câștigat.