12 feb. 2018 | 21:30

Recordul Voyager 1, doborât: noua fotografie spectaculoasă din spațiu

ACTUALITATE
Recordul Voyager 1, doborât: noua fotografie spectaculoasă din spațiu

Recordul lui Voyager 1 pentru cea mai îndepărtată fotografie de Pământ a fost doborât. Meritele îi revin altei sonde de mici dimensiuni a NASA.

New Horizons, prima navă spațială a NASA care se îndreptă spre Pluto, intră în istorie încă o dată. În timp ce se îndepărtează de Pământ și se scufundă în întunericul Universului, sonda trimite și vederi acasă. La sfârșitul anului trecut, New Horizons a folosit una dintre camerele sale și a fotografiat un cluster de stele galactice. Fotografia este și cea mai îndepărtată imagine de Pământ de până acum.

Până la acest eveniment, titularul celei mai îndepărtate fotografii a fost Voyager 1, tot a NASA. Sonda a capturat o imagine îndepărtată a Pământului pe 14 februarie 1990. Atunci, Voyager 1 se afla la o distanță de aproximativ șase miliarde de kilometri distanță.

Fotografia, cunoscută ca „Pale Blue Dot” a fost ultima fotografie pe care Voyager 1 a făcut-o înainte ca micile sale camere foto să fie oprite. Deorece Voyager 1 trece printre sisteme de stele, ea nu se putea afla destul de aproape de ele ca să obțină o fotografie bună din nou. Astfel, echipa misiunii a decis să salveze puterea sondei pentru colectarea de date.

Recordul lui Voyager 1 a rămas neclintit timp 27, asta până când New Horizons a trimis, pe 5 decembrie 2017, o fotografie surprinsă de la aproximativ 609 miliarde de kilometri de Pământ.

Fotografia realizată de Voyager 1.

Imediat după asta, la doar două ore distanță, tot New Horizons a fotografiat două obiecte din Centura Kuiper, centura sau norul de materie primordială care înconjoară Sistemul Solar. Ea se extinde la orbita planetei Neptun până în afara Sistemului Solar. În prezent, sonda NASA traversează Centura Kuiper.

Misiunea New Horizons este să se îndrepte spre un mic corp de gheață dincolo de Pluto, numit 2014 MU69 (NASA încă lucrează la o poreclă mai bună pentru acesta).

Oamenii de știință au devenit încrezători în evoluția tehnologiei și se așteaptă ca din ce în ce mai multe astfel de poze record să fie trimise pe Pământ. New Horizons nu este singura sondă din spațiu, plus că există și o mulțime de sateliți.