Facebook îți face viața mai grea, dacă vrei să renunți la viciul secolului 21

de: Alexandru Puiu
04 10. 2018

Niciodată nu a fost ușor să renunți la Facebook și să-ți ștergi contul, dar compania americană ți-a făcut viața și mai grea pe marginea acestui subiect cu o schimbare ”pentru binele tău.”

Indiferent ce tutorial urmezi pentru a-ți șterge contul de Facebook pentru totdeauna, pe lângă decizia inițială, ai nevoie de foarte multă răbdare. Până de curând, era necesară o perioadă de două săptămâni în care să nu mai intri în contul tău pentru ca acesta să dispară definitiv. Dacă te autentificai din greșeală pe respectivul cont, tu sau altcineva, acela era automat reactivat.

În mod real, cele două săptămâni făceau imposibilă luarea unei decizii impulsive de a-ți șterge contul. Dacă ești de aceeași părere, s-ar putea să te supere faptul că Facebook a mărit perioada de grație până la 30 de zile. Cu alte cuvinte, gigantul condus de Zuckerberg îți ține toate informațiile tale pentru cel puțin 30 de zile după ce ai decis că vrei să renunți la acest viciu al secolului 21.

Principiul reactivării contului rămâne, în mare parte, neschimbat. Dacă intri pe Facebook în perioada de 30 de zile de hibernare, imediat vei fi întâmpinat de un mesaj prin care ți se aduce la cunoștință că ești la un click distanță de a-ți fi restaurat profilul. Partea bună este că procesul nu este automat, ca în cazul celor 14 zile. Mai implică o intervenție umană, un click, pe lângă completarea procesului de autentificare.

Argumentul celor de la Facebook pentru schimbarea perioadei de grație a fost unul destul de previzibil, deși greu de testat. Un oficial al companiei a confirmat pentru The Verge că ”am văzut oameni care încercau să se autentifice din nou în conturile lor după cele 14 zile de grație, deși optaseră în prealabil să le șteargă. Creșterea [perioadei] oferă oamenilor mai mult timp să ia o decizie informată.” În final, după ce ți-a fost incredibil de greu să-ți ștergi contul de Facebook și să revii la viața reală, este aproape imposibil să reziști 30 de zile fără nicio tentativă de autentificare. Probabil că la asta s-au gândit și directorii celei mai mari rețele sociale.