Facebook, în pericol să primească o amendă de miliarde de euro de la UE

Facebook, în pericol să primească o amendă de miliarde de euro de la UE
Florin Cașotă
Florin Cașotă
16:30 01.10.2018

Facebook a fost afectată de o nouă breșă de securitate, iar asta ar putea atrage o amendă uriașă de la Uniunea Europeană.

Reprezentanții companiei au declarat că cel puțin 50 e milioane de utilizatori au fost afectați de o breșă de securitate, după ce atacatorii ar fi exploatat o vulnerabilitate care oferea acces la datele personale ale celor de pe Facebook.

Mark Zuckerberg spune că nu a existat vreun cont compromis, însă se poate ca situația să se schimbe în viitorul apropiat. Fondatorul Facebook spune că atacatorii foloseau API-ul dezvoltatorilor pentru a obține informații precum ”numele, sexul sau orașul natal”, de pe conturile utilizatorilor.

Comisia de protecție a datelor din Irlanda, organizația care se ocupă de reglementarea Facebook în Europa, a cerut mai multe informații de la companie cu privire la natura și amploarea atacului și vor să vadă în ce măsură cetățenii Uniunii Europene au fost afectați.

Un reprezentant al rețelei sociale a declarat că îi vor informa pe cei din comisie în legătură cu hackul pe măsură ce informațiile devin disponibile.

Acest incident marchează unul dintre primele teste semnificative al modului în care autoritățile de reglementare vor aplica prevederile privind încălcarea legislației GDPR (protecția datelor) care a intrat în vigoare anul acesta. Au mai avut loc atacuri și breșe de securitate de când GDPR-ul a intrat în vigoare (vezi atacul asupra British Airways din septembrie), însă niciunul nu ajunge la nivelul Facebook.

Sub acest nou regulament, companiile care nu fac îndeajuns de mult pentru a păstra securitatea datelor utilizatorilor riscă o amendă maximă de 20 de milioane de euro sau 4% din veniturile globale ale firmei din anul precedent. Utilizând acest calcul deducem faptul că Facebook ar putea primi o amendă de până la 1,6 miliarde de euro.

De asemenea, legea prevede ca firmele să notifice autoritățile de breșa de securitate în mai puțin de 72 de ore, iar atunci amenda scade până la maximum de 2% din veniturile totale.

Se pare că cei de la Facebook i-au informat pe cei din comsia DPC din Irlanda în legătură cu atacul joi seară (26 septembrie), iar public s-a aflat a doua zi. Astfel, Facebook nu a încălcat regula de 72 de ore, însă cei din comisie s-au plâns de lipsa de detalii din partea Facebook.

Rămâne să vedem cât de cooperantă a fost compania americană, care au fost urmările atacului și dacă cei de la UE vor decide să dea un exemplu cu Facebook aplicând o amendă mare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI