Frigul a făcut din Amsterdam un patinoar și ne-a dat imagini magnifice
Europa a înghețat. Aceste imagini îți arată că nu mai avea mult și o făcea la propriu. Chiar și așa, oamenii nu s-au speriat. Dimpotrivă, s-au bucurat din plin. Mă rog, unii mai mult ca alții.
Valul de îngheț din Europa a reușit să aducă zâmbetul pe buze unora și înjurături pe ale altora. Pentru prima dată în șase ani, Capitala Olandei a înghețat. La propriu. O parte din canalele Prinsengracht și Keizersgracht au înghețat suficient de mult încât să susțină turiștii și localnicii ca să patineze.
Canalele au devenit un adevărat patinoar de care oamenii s-au bucurat din plin. Cei care nu și-au pus patinele s-au plimbat de-a lungul și de-a latul canalelor, încercând să nu alunece.
Chiar și așa, gheața nu a fost foarte sigură, iar doi patinatori au simțit-o pe propria piele. Potrivit presei locale, gheața s-a spart în timp ce un cuplu se afla pe ea, însă au fost salvați de trecători.
Valul de îngheț s-a simțit la începutul săptămânii trecute, pe 27 februarie înregistrându-se cea mai scăzută temperatură din ultimii ani. După zăpada și viscolul aspru, condițiile meteo s-au îmbunătățit spre finele săptămânii, deși temperaturile nu au trecut de 0 grade.
În decursul săptămânii, vremea aprigă a luat 60 de vieți, potrivit AFP. 23 în Polonia, șapte în Slovacia, șase în Republica Cehă ș cinci în Lituania. Decese s-au înregistrat și în România, Spania, Italia, Serbia, Marea Britanie, Olanda, Suedia și Norvegia. Chiar și plajele mediteraneene au fost acoperite cu o pătură de zăpada.
La noi în țară, înghețul s-a simțit în multe regiuni ale țării. Temperaturile scăzute și viscolul a impus autorităților să ia măsuri, mai ales în ceea ce privește programul școlar al elevilor.
În București, Gabriela Firea a închis instituțiile școlare pentru întreaga săptămână trecută. Cât despre drumurile înzăpezite, aceeași poveste. Oameni și autorități luați prin surprindere, ceea ce a dus la întârzieri ale mijloacelor de transport, ba chiar anularea unora.