Cum ar putea fi învinsă mai ușor dependența de droguri

de: Andreea Cuzub
17 09. 2018

Dependența de droguri este o problemă cu care oamenii se pot lupta toată viață, fără o garanție a succesului. Lupta împotriva dependenței ar putea deveni mai ușoară, datorită unui studiu recent.

Cercetătorii au descoperit o legătură între neuronii care produc orexină – un „mesager” chimic important pentru somn, pofta de mâncare și dependență. Oamenii de știință de la Universitatea Rutgers susțin că restaurarea numărului de neuroni producători de orexină, a scăpat șoarecii implicați în studiu de dependență.

Cercetarea sugerează că numărul mare de neuroni de orexină produc schimbări esențiale în creier, care cauzează starea de dependență. De asemenea, constatările identifică o cale promițătoare de tratare a dependenței.

Conform datelor publicate în jurnalul „Biological Psychiatry”, șobolanii cărora li s-a administrat cocaină, au avut comportamente observate și la utilizatorii umani. De asemenea, ei au prezentat motivația crescută de a dobândi drogul, chiar și atunci când au primit șocuri dureroase. În același timp, ei au prezentat stări de depresie și anxietate, dar și recidivare la doar câteva luni de abstinență.

„În mod remarcabil, acești șobolani dependenți aveau un număr mai mare de neuroni care produceau orexină”, a declarat Morgan James, cercetător al Institutului pentru Sănătatea Creierului de la Universitatea Rutgers. Numărul crescut de neuroni a fost persistent și a durat până la cel puțin șase luni după consumul de cocaină, fapt care ar putea explica de ce dependenții recidivează după perioade lungi de abstinență.

Gary Aston-Jones, director al Institutului pentru Sănătatea Creierului a spus că, în mod normal creierul dependent devine tot mai dependent din cauza numărului mare de neuroni de orexină. Dozele mici de medicament care blocau orexina au fost eficiente în reducerea dependenței șobolanilor, comparativ cu cei care nu erau atât de dependenți și aveau un acces mai restricționat la cocaină.