Raed Arafat s-a apucat să dea lecții despre cum identifici minciunile

de: Alexandru Puiu
17 08. 2018

În cazul în care ai trăit în vreun moment cu impresia că tot ceea ce citești pe Facebook este adevărat, Raed Arafat a simțit nevoia să atenționeze pasionații de rețele de socializare că realitatea este cu totul alta.

Sunt multe motive să crezi ce ți se perindă în fiecare zi prin fața ochilor pe Facebook. Acolo sunt prietenii tăi. Facebook te cunoaște, știe ce îți dorești să vezi, îți cunoaște opiniile radicale mai bine decât ți le cunoști singur și face o treabă minunată când vine vorba de întărirea conceptului de bulă online. Încercând să fac un pas infim în educarea românilor de pe Facebook, Raed Arafat a făcut câteva declarații foarte interesante.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a făcut câteva declarații foarte interesante și utile pe parcursul zilei de joi, 16 august, într-o intervenție la Digi 24. „Nu tot ce scrie pe Facebook este realitate și lumea trebuie să aibă discernământ. Citește, are liber acces la toate informațiile, dar totuși să trieze informațiile cu capul lor, cu creierul lor şi să analizeze şi să vadă oare informația asta poate să fie adevărată”.

Deși nu s-a aruncat la niște revelații absolute, Arafat a făcut câteva afirmații care merită toată atenția.

„Am să vă dau un exemplu: acum două zile, a sunat cineva la 112 şi a spus că este un miros puternic de gaze, să vină pompierii repede în Piața Victoriei. Au apărut pompierii acolo, normal, persoana care a solicitat știa foarte bine cu ce vin pompierii (…), mașina specială pentru investigarea gazelor, substanțelor chimice.

Pompierii au preluat mai multe prelevări și toate rapoartele prelevărilor au fost negative. Au plecat. Au trecut câteva ore. Poza lor acolo a fost pe un cont de Facebook şi totul corelat cu o investigare care se face pe arme de război, și cu ONU, şi cu toate aceste lucruri.

Astfel de știri trebuie să fie extrem de atent gândite de populație şi filtrate”, a explicat Arafat. Cel mai bun exemplu dat de șeful departamentului pentru situații de urgență a implicat un apel la 112, imortalizarea intervenției pompierilor și îmbrăcarea întregului set de circumstanțe într-o știre falsă care a făcut furori online.

Ultimul sfat dat de Arafat pe marginea subiectului de știri false răspândite prin intermediul Facebook a fost ca oamenii „să citească cu creierul, nu cu emoțiile și să diferențieze ce poate fi adevărat de ce nu poate fi adevărat”. În practică, trebuie să petreci foarte mulți ani în fața unui monitor pentru a dobândi discernământul lăudat cu entuziasm de Raed Arafat.