Cum afli aplicațiile care îți folosesc locația și dezactivezi funcția

de: Alexandru Puiu
23 02. 2018

Deși ai fi tentat să crezi că doar aplicațiile de navigație îți folosesc locația GPS, te înșeli amarnic. Dacă ții la viața ta privată, ar fi bine să știi cum afli aplicațiile care îți folosesc locația și cum dezactivezi respectiva funcție.

Ai fi uimit căte dintre aplicațiile pe care le ai instalate pe telefon au acces la locația ta. E plin internetul de titluri dramatice de forma „Aplicația asta îți urmărește fiecare mișcare!”. Partea tristă este că, cel puțin în acest caz particular, acele titluri sunt corecte. În momentul în care ai un smartphone în buzunar, trebuie să-ți faci un scop în viață din blocarea accesului aplicațiilor la locația ta. Dacă nu aloci timp acestui proces, să nu fii șocat că că începi să vezi reclame legate de cazări în Sinaia pentru că te-ai oprit o oră la o pizza de la București la Brașov, acesta fiind un scenariu fericit.

Ca principiu, tot ce se întâmplă pe telefonul tău este public, dacă nu ai depus un efort în trasformarea acelor activități în acțiuni private. Fiecare aplicație instalată, filmele la care te uiți la televizor, paginile cărora le-ai dat Like pe Facebook sau melodiile pe care le-ai identificat cu Shazam sunt folosite pentru realizarea unui profil al tău incredibil de bine definit.

În combinație cu informațiile constante de locație, acele informații sunt folosite pentru a-ți servi reclame de nerefuzat. Sunt genul de reclame la produse pe care nu știai că ți le dorești, dar ai cu siguranță nevoie de ele.

De cele mai multe ori, când instalezi o aplicație, îți este cerut acordul pentru ca respectivul program să-ți acceseze locația. Dacă ai apăsat pe OK din inerție, e bine de știut că e foarte simplu să revii asupra deciziei. Dacă vrei să înveți cum afli aplicațiile care îți folosesc locația, primul gest pe care trebuie să-l faci, este să intri în Configurări la secțiunea Intimitate. Apasă în partea de sus pe Servicii de localizare și, înainte să să le dezactivezi complet din partea de sus, ai în vedere câteva detalii.

Există aplicații care îți folosesc locația în fundal și nu ar trebui. Facebook intră în această categorie. Pe de altă parte, dacă cineva îți fură telefonul, ar fi bine să știi că-l poți localiza în permanență.

Dacă ai o aplicație de vreme care îți servește notificări cu vremea probabilă de câteva ori pe zi, asigură-te că lași accesul la locația ta. Una peste alta, după ce ai intrat la Servicii de localizare din secțiunea Intimitate, parcurge lista de mai jos cu atenție. Fă click pe fiecare aplicație care nu consideri că ar trebui să-ți acceseze locația și optează pentru Niciodată. Cele mai multe pot însă să rămână pe ”La utilizare”.