Cum a fost inventat semaforul și unde e cel mai mare din lume
Nu există oraș mare ale căror intersecții să nu fie dirijate prin semafoare. Astăzi, cele trei lumini par o banalitate, dar mulți dintre șoferi nu-și imaginează că au existat vremuri când luminile semaforului se schimbau manual.
Au trecut mai bine de 100 de ani de când a fost inventat semaforul. Conform legendei, în 1912 ofițerul Lester F. Wire a fost trimis într-o intersecție aglomerată din orașul Salt Lake City să dirijeze traficul. Bărbatul era dotat la vremea respectivă cu niște plăcuțe, asemănătoare celor folosite la transportul feroviar, cu ajutorul cărora indica ce vehicul să treacă primul.
Se spune că, sătul să stea cu mâinile suspendate, polițistul Lester F. Wire a construit un semafor realizat din placaj, pictat cu galben și perforat cu găuri de fiecare parte. Apoi, acesta l-a vopsit roșu și verde și a folosit un comutator manual pentru a schimba “luminile” de la roșu la verde și pentru a le indica șoferilor când este momentul să pătrundă în intersecție.
Invenția, e drept, tot manuală, a prins destul de bine și până în 1917 Salt Lake City avea șase astfel de intersecții interconectate cu semafoarele inventate de Lester F. Wire.
În 1922, apar primele semafoare controlate de cronometre automate. Acestea erau produse de compania Crouse Hinds și primele semafoare au fost instalate în Houston, orașul originar al firmei. În New York au apărut câteva sute de astfel de dirijatoare de intersecții.
Care este cel mai mare semafor din lume
Cel mai amplu semafor din lume nu dirijează nicio intersecție. “Traffic Light Tree” (“Copacul semafor”) este una dintre cele mai cunoscute sculpturi din Londra, creația artistului francez Pierre Vivant. Semaforul cu pricina conține 75 de lumini, controlate de la un computer, toate unite într-un imens copac.
Acesta a fost instalat pentru prima dată în anul 1998 în cartierul Canary Wharf apoi a fost mutat în decembrie 2011 în rondul de la intersecția Trafalgar Way.
Culoarea galbenă de pe semafor nu a existat inițial
Până în anii ’20, culoarea galbenă a semaforului nu a existat și din cauză că șoferii nu aveau un interval de încetinire s-au produs multe accidente în intersecții. Atunci, autoritățile au decis introducerea culorii galben.
[readmore]
În anul 1920, un ofițer de poliție din Detroit pe nume William Potts a adăugat semnalul galben la semafor. Semnalul galben a fost brevetat în anul 1923 de un bărbat pe nume Garrett Morgan, care a vândut brevetul către General Electric.
Cât despre cel mai vechi semafor din lume încă funcțional, acesta se găsește în Ashville, Ohio. A fost instalat în 1932 și e încă funcțional după mai bine de 80 de ani. Acesta este amplasat în apropierea muzeului de istorie din Ashville.