Această intersecție inteligentă ar putea elimina semafoarele pentru totdeauna

Această intersecție inteligentă ar putea elimina semafoarele pentru totdeauna

Deși mașinile autonome au propria contribuție la siguranța șoferilor, la fel de relevantă este infrastructura traficului și intersecțiile inteligente.

Nu suntem departe de un viitor în care mașinile autonome vor acapara industria automobilelor și se fac eforturi mari în acest sens (amintim de orașul inteligent care ia forma unui poligon de testare a vehiculelor autonome). Însă până în acel moment mai avem destul de mult de mâncat, mai ales pentru că va dura o perioadă lungă până când toată lumea va avea posibilitatea de a deține un vehicul de acest gen. Până în acel moment, cercetătorul Ali Reza Fayazi propune un concept nou de intersecție, total autonomă, care poate eficientiza traficul foarte mult, reducând consumul de combustibil.

Cu ajutorul coordonării între vehicule și cu ajutorul infrastructurii traficului, haosul de pe șosele poate fi evitat sau chiar eliminat, iar diminuarea aglomerării înseamnă mai puțină poluare. În acest sens, Fayazi vine cu un concept inedit de intersecție care este de câteva sute de ori mai eficientă decât orice altă intersecție, din simplul motiv că participanții la trafic nu trebuie să oprească la semafor sau pentru a se asigura pe îndelete înainte de a-și continua drumul. Cercetătorul susține, potrivit calculelor efectuate, că acest algoritm va permite economisirea combustibilului cu 19%, potrivit Ars Technica.

Fayazi a dezvoltat un mecanism prin care să controleze traficul într-o intersecție de patru drumuri. Acesta poate urmări vehiculele de pe drum și apoi se folosește de un algoritm pentru a controla viteza lor, astfel încât să treacă în siguranță și la un interval precis prin intersecție. Acest studiu este cu precădere interesant mai ales pentru că cercetătorul a demonstrat eficiența algoritmului pe propria mașină.

Astfel, folosindu-se de senzori cu GPS, mașina lui era la fel de vizibilă pentru controller-ul intersecției ca orice altă mașină autonomă. Mecanismul i-a transmis un semnal prin care îi spunea care este viteza optimă pe care trebuie să o aibă pentru a putea trece în siguranță și fără a opri la intersecția de drumuri. Prin contrast cu acest sistem eficient, la nivelul unei intersecții semaforizate, mai mult de 1,100 de vehicule au trebuit să oprească de-a lungul unei singure ore.

Deși mașinile autonome vor avea un impact imens asupra infrastructurii traficului, pentru că întreg procesul va fi automatizat, iar vehiculele vor putea detecta cu destul de multă ușurință schimbările rapide de trafic, economisind substanțial combustibilul, intersecția inteligentă devine o modalitate simplă de a eficientiza traficul pe șoselele aglomerate. În plus, un asemenea algoritm le poate asigura șoferilor siguranța în trafic, măcar până la apariția mașinilor autonome, dar chiar și după acest moment, dacă ambele sisteme inteligente vor lucra împreună, siguranța va atinge noi cote.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: