Legătura dintre ochi și urechi pe care cercetătorii nu o pot explica

de: Nicoleta Apostol
29 01. 2018

O nouă descoperire despre cum lucrează creierul pune în impas cercetătorii, care nu știu de ce atunci când îți miști ochii, ți se mișcă și urechile. Mă rog, nu ți se mișcă la propriu, doar reacționează ca atunci când auzi sunete exterioare, chiar și atunci când e liniște.

Studiul, condus de o echipă de neurologi de la Universitatea Duke, a fost creat pentru a investiga modul în care creierul nostru coordonează cele două simțuri: vizual și auditiv. Lucrurile se pot aglomera în căile neuronale care procesează informațiile și bombardează simțurile afară, ca noi să ne dăm seama de anumite aspecte. În plus, creierul trebuie și să alinieze intrările și ieșirile, ca atunci când ai o conversație față în față cu cineva.

Atunci când ochii văd ceva, de fapt, informația a fost trimisă lobului occipital. Când vorbim de auz este și mai complicat. Creierul calculează constant cum să traducă vibrațiile din urechi, pe baza sincronizării sunetelor și a direcției din care vin. În acest studiu, echipa a recrutat 16 participanți și i-a pus într-o cameră întunecată, cu microfoane mici lipite în urechi, pentru a măsura vibrațiile timpanelor.

Sarcina recruților a fost să urmărească luminile, pe măsură acestea se deplasau dintr-o parte în alta. Uneori, niște sunete însoțeau luminile, dar alteori nu. „Am descoperit că timpanul s-a mișcat atunci când ochii s-au mișcat, chiar și în absența sunetelor externe”, a transmis echipa.

Mai exact, atunci când ochii se mișcau într-o parte, ambele timpane s-au umflat în sincron, apoi au vibrat pentru câteva oscilații și s-au oprit la scurt timp după ce ochii s-au oprit din mișcare.

Astfel, echipa a tras și o concluzie după ce au analizat toate detaliile. Creierul integrează informațiile în întreg procesul său foarte devreme, astfel încât să fie foarte bine informat, ca să știe ce să-ți transmită și cum să reacționezi la orice lucru. Mișcările timpanelor conțin literalmente informații despre ceea ce fac ochii.

Urmează ca echipa sau chiar alți cercetătorii să analizeze problema și să descopere cât mai multe despre aceste mișcări pe care noi nu le sesizăm. Unul dintre pașii următorii va fi să aflăm dacă urechile vibrează și atunci când miști ochii în sus și în jos.