30 nov. 2021 | 12:41

Persoanele cu ochii albaștri sunt mai speciale dintr-un singur motiv

ȘTIINȚĂ
Persoanele cu ochii albaștri sunt mai speciale dintr-un singur motiv

De-a lungul timpului s-a spus că persoanele cu ochi albaștri sunt speciale, dintr-un motiv sau altul, iar acest studiu îți spune unul dintre ele.

Paul Van Slembrouck explică de ce culoarea ochilor albaștri este, de fapt, una structurală și implică unele fizici destul de interesante. Culoarea ochilor este dată de iris, care este alcătuit din două straturi: epiteliul din spate și stroma ( partea cu rol cognitiv și structural) din față.

Epiteliul are două celule, care conțin pigmenți negri și maro. Punctele negre pe care unele persoanele le au în ochii lor este, de fapt, epiteliu. În contrast, stroma este alcătuită din fibre de colagen incolore. Uneori, stratul conține un pigment mai închis, numit melanină și, uneori, conține depuneri în exces de colagen.

De exemplu, ochii căprui conțin o concentrație mare de melanină în stratul lor, care absoarbe cea mai mare parte a luminii, indiferent de depozitele de colagen, care le dau culoarea închisă. Persoanele cu ochii verzi nu au multă melanină, dar au depozite de colagen.

Asta înseamnă că, în timp ce o parte a luminii care intră în ochi este absorbită de pigment, particulele din stromă risipesc lumina, care urmare a efectului Tyndall, care creează o nuanță albastră.

Personale cu ochii albaștri sunt diferite și speciale dintr-un simplu motiv: culoarea lor este în întregime structurală. Aceste persoane au o stromă complet incoloră, fără pigment și nu conține depozite excesive de colagen.

Asta înseamnă că lumina care intră în ea este împrăștiată înapoi în atmosferă și, ca urmare a efectului Tyndall, creează o nuanță albastră. Lucrul interesant este că ochii albaștri nu au, de fapt, o anumită culoare: totul depinde de cantitatea de lumină la care te uiți.

Culoarea structurală oferă și culoarea fluturilor, cărnii de vită sau fructelor de mare.

Ochii albaștri, mutație genetică

De altfel, oamenii de știița susțin că ochii albaștri au apărut la o persoană care a suferit o mutație genetică în urmă cu 6.000 – 10.000 de ani în urma şi au fost descoperită într-o peşteră din Spania.

Totodată trebuie să știm că ochii albaștri sunt foarte rari și doar 8% din populația planetei dețin această culoare a ochilor. Cea mai dominantă nuanță a ochilor este căprui într-o proporție de peste 55%.

Încă un lucru interesant este că persoanele care au aceasta culoare a ochilor sunt mult mai sensibili la lumină. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că persoanele acestea nu au melanină în iris. Melanina este substanța folosită pentru a proteja ochiul de lumina intensă. De altfel, lipsa ei permite să intre mai multă lumină, ceea ce înseamnă că pe timp de noapte oamenii cu ochii albastri văd mult mai bine.

Această mutație a apărut când oamenii au migrat din Africa în Europa. Acest lucru explică de ce aproape toți oamenii cu ochi albaștri au origini europene. Mai mult, sugerează că toți cei cu ochi albaștri au un singur strămoș european comun.