Creatorii Fortnite, profit mai mare decât PIB-ul a 20 de țări. Cum e față de România

de: Alexandru Puiu
30 12. 2018

În teorie, Fortnite este gratuit, iar investițiile în bani sunt complet opționale. Fascinația gamerilor pentru particularități estetice in-game a dus însă creatori titlului pe culmile profitabilității.

Dacă ai nevoie de un nou exemplu pentru a-ți da seama de valorile astronomice obținute din jocuri video, este suficient să te uiți la Fortnite. Unul dintre cele mai populare jocuri atât pe PC, cât și pe console sau mobile, a generat deja niște sume foarte generoase pentru creatorii săi.

Deși nu a avut cea mai originală idee în spate, iar categoria de jocuri de tip Battle Royale exista înainte, implementarea celor de la Epic Games se pare că a fost suficient de diferită încât să-și domine concurența. Profitul înregistrat de creatorii Fortnite în 2018 a fost atât de mare, încât a depășit produsul intern brut al peste 20 de țări.

Când vine vorba de jocuri video pentru mobile, au existat multe fenomene culturale de-a lungul anilor care s-au reflectat într-un grad de popularitate aparent absurd. Angry Birds a fost primul, Candy Crush a fost cel mai de lungă durată, iar Pokemon Go a fost cel mai recent.

Anul 2018 a fost însă despre Fortnite. Conform celor de la TechCrunch, profitul net obținut de Epic Games din acest joc în ultimele 12 luni a fost de aproximativ 3 miliarde de dolari. Aceea este valoare rămasă după ce a fost scăzut impozitul la stat, cheltuielile de dezvoltare și costurile de mentenanță aferente serverelor.

Pentru a pune numărul cu pricina într-un context, redactorii DualShockers au comparat valoarea respectivă cu PIB-ul țărilor de pe mapamond în 2017 disponibil pe Wikipedia. În final, a fost clar că peste 20 de țări de pe mapamond sunt mai puțin profitabile decât Epic Games. În ceea ce ne privește, România o duce mai un pic mai bine decât atât și, pe 2017, a avut un produs intern brut de 211 miliarde de dolari.