Reușita medicală care va salva vederea a milioane de oameni

de: Andreea Cuzub
30 05. 2018

Cercetătorii au reușit să imprime 3D primele cornee umane, iar asta înseamnă că tehnica ar putea fi utilizată în viitor pentru a livra un stoc nelimitat de cornee.

Corneea este stratul exterior al ochiului uman și are un rol important în focalizarea vederii. Din păcate, există o lipsă semnificativă de cornee disponibile pentru transplant. Aproximativ zece milioane de oameni din întreaga lume au nevoie de o astfel de intervenție chirurgicală pentru a preveni orbirea.

În plus, aproximativ cinci milioane de persoane suferă de orbire totală cauzată de cicatrizarea corneei, arsuri, abraziuni sau alte afecțiuni.

Oameni de știință de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie sunt responsabili pentru premiera medicală care vine să rezolve această problemă.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul „Experimental Eye Research” și explică cum celulele stem de la o cornee sănătoasă au fost amestecate cu colagen și alginat pentru a crea o soluție care să poată fi imprimată (bio-cerneală).

Folosind o bio-imprimantă 3D ieftină, bio-cerneala a fost printată cu succes în cercuri concentrice pentru a reda forma unei cornee obișnuite. Tot procesul de printare a durat mai puțin de zece minute.

Che Connon, profesor de inginerie tisulară la Universitatea Newcastle, a declarat că numeroase echipe din întreaga lume au căutat bio-cerneala ideală pentru a face acest proces fezabil.

„Gelul nostru unic – o combinație de alginat și colagen – păstrează celulele stem în viață, în timp ce produce un material care este suficient de rigid pentru a-și menține forma, dar suficient de moale pentru a fi strecurat în duza unei imprimante 3D”, a precizat Che Connon.

Studiul se bazează pe cercetările anterioare ale cercetătorilor, în care au reușit să țină în viață celulele stem la temperatura camerei cu ajutorul unui hidrogel similar. De asemenea, ei au demonstrat că pot construi o cornee care să corespundă specificațiilor unice ale unui pacient.

Proseforul Che Connon a mai adăugat că corneele lor imprimate 3D trebuie testate încă câțiva ani până vor ajunge să fie folosite în transplanturi.