Oamenii ar putea fi vindecați de orbire cu ajutorul unei tehnici noi

O echipă de cercetători de la Oxford vor revoluționa domeniul medical. Experții au făcut posibilă vindecarea totală a orbirii și promit ca metoda lor să fie folosită la scară largă.

Aproximativ 285 de milioane de persoane din întreaga lume sunt considerate persoane cu deficiențe de vedere, iar 39 milioane dintre aceștia sunt orbi. Din fericire, 80% din toate tulburările vizuale pot fi tratate sau vindecate, cu excepția cazurilor de pierdere totală a vederii, în special datorită degenerării severe a retinei.

Dar dacă ar fi posibilă restabilirea funcției vizuale pentru pacienții orbi? Testele de laborator de la Universitatea Oxford demonstrează cum este posibil acest lucru. Într-un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), cercetătorii de la Oxford, conduși de Samantha de Silva, au arătat cum este posibil să se restabilească vederea oamenilor care suferă de orbire considerată anterior netratabilă.

„Degenerările retinale moștenite pot avea ca rezultat o orbire datorată unei pierderi progresive a celulelor fotoreceptoare”, au scris cercetătorii. Cercetătorii au introdus un vector viral (dispozitiv folosit de biologii moleculari) în celulele retiniene găsite în spatele ochilor, care nu erau inițial sensibile la lumină. Vectorul viral introduce o proteină sensibilă la lumină, numită melanopsin, care le permite acestor celule reziduale din retină să răspundă la lumină și să trimită semnale vizuale către creier.

În teste de laborator cu șoareci care sufereau de retinită pigmentosă, cea mai comună cauză de orbire la tineri, cercetătorii au reușit să păstreze vederea șoarecilor la mai mult de un an. Șoarecii au demonstrat niveluri ridicate de percepție vizuală și au recunoscut obiecte în mediul lor.

Silva și colegii ei au încercat, de asemenea, cu succes și o retină electronică. Cu toate acestea, au observat că terapia genică poate fi mai simplă și mai ușor de administrat. Rezultatele sunt destul de promițătoare, iar Silva a remarcat cât de multă speranță le oferă acest tratament pacienților care suferă de orbire, potrivit Futurism. „Următorul pas este să începem un studiu clinic pentru a evalua acest lucru, direct pe pacienți”, a adăugat ea.

Etichete: