Ce efecte are cocaina asupra creierului și corpului
Zilele trecute, în București, un bărbat aflat sub influența drogurilor a intrat cu mașina în alte trei autoturisme, după care și-a lovit soția și a amenințat-o chiar cu moartea. Deși drogurile nu mai sunt un subiect atât de delicat și nici o „plăcere interzisă”, ele găsindu-se la orice colț de stradă, evenimentul scoate la suprafață o altă latură a consumului de droguri. Și nu are legătură cu starea de bine pe care ți-o dau.
Individul care se află în custodia poliției s-a urcat la volan după ce a prizat cocaină, lucru care i-a indus o stare de tensiune și agitație. Cocaina este una dintre cele mai dependente substanțe. Forma sa brută, frunza de coca, a fost mestecată și ingerată de mii de ani. Forma pe care noi o știm, pulbere amară, a fost dată spre consum în jurul anilor 1800, în picături de durere de dinți, pilule sinusale sau pentru ameliorarea durerii.
Unii medici încă o folosesc pentru a opri durerile nazale sau pentru a controla durerea și sângerarea din timpul intervențiilor chirurgicale minore, cum ar fi operația sinusurilor. Din anii ’70, cocaina a intrat în atenția oamenilor, dar și în rutina lor, cu un suprapreț. În acel moment, nimeni nu știa de pericolele sale inerente și, potrivit Administrației de Aplicare a Drogurilor, întrucât prețul a scăzut în următorul deceniu, aproape șase milioane de americani au folosit cocaină în mod regulat.
Cocaina îți conferă încredere în tine, o stare de euforie și ușurință fizică. O linie de cocaină îți dă o stare euforică timp de 15-30 de minute, în timp ce injectarea oferă cea mai mare plăcere. Odată ce îți intră în rutină mărești și doza. Reacțiile corporale la orice cantitate includ pupile dilatate, un ritm cardiac crescut, tensiune arterială și temperatură. Tremurul, spasmele musculare, panica și paranoia își fac apariția la cantități mai mari de cocaină, împreună cu durerile de cap, convulsii, dureri de stomac și greață.
Cum se instalează dependența de cocaină
Cocaina creează o stare de euforie ridicată prin inundarea creierului cu neurochimice, ca dopamina sau serotonina, unele dintre principalele substanțe chimice ale corpului care-ți provoacă plăcere. Substanțele sunt împiedicate să se absoarbă și creează o acumulare chimică în centrul de recompensă al creierului. Rezultatul este energia, vigilența și starea „de zbor”.
Studiile arată că, deoarece creierul este expus la tot mai multă cocaină, centrul său de recompense se adaptează și devine mai puțin receptiv la mâncare sau afecțiune.
Cum resimți dependența de cocaină
Utilizarea cocainei pe termen lung îți cam strică organismul. De la sângerări nazale, un miros perpetuu la pierderea totală a mirosului, perforarea nazală sau astm, toate acestea se resimt. În plus, scăderea fluxului de sânge din intestine cauzată de cocaină poate duce la ulcere și perforații. Pierderea apetitului este frecventă și mulți utilizatori sunt grav subponderali și subnutriți.
O creștere a riscului de accident vascular cerebral este un efect secundar bine cunoscut al utilizării de cocaină, chiar și în cazul celor tineri de altfel sănătoși. Convulsiile din creier sunt posibile, la fel ca un comportament violent sau psihotic brusc.
În plus, riscul bolilor cardiace este ridicat. Decesul cauzat de consumul de cocaină este prin stop cardiac. Asta pentru că acest drog crește ritmul cardiac și tensiunea arterială în timp ce contractează arterele și blochează fluxul de sânge către inimă.
Printre alte efecte ale consumului de cocaină se regăsesc deteriorarea ficatului sau a rinichilor, boli infecțioase și abcese, carii dentare severe, halucinații auditive și tactile, probleme sexuale și infertilitate și depresie severă.
Din păcate, nu există medicamente aprobate de FDA care să trateze dependența de cocaină. Terapia cognitivă comportamentală, o formă de tratament psihologic, poate fi eficientă.