Rețeaua cât șapte Românii prin care China va rezolva problema apei
China testează tehnologii de ultimă oră pentru a dezvolta un sistem puternic, dar relativ ieftin, de modificare a vremii. Dorința lor este ca acesta să aducă substanțial mai multă ploaie pe platoul tibetan, cea mai mare rezervă de apă dulce din Asia.
Sistemul implică o rețea enormă de camere care ard combustibil. Acestea vor fi instalate la altitudini mari în munții Tibet și ar putea crește precipitațiile în zonă cu până la 10 miliarde metri cubi pe an – aproximativ 7% din consumul total de apă al Chinei – potrivit cercetătorilor care sunt implicați în acest proiect.
Zeci de mii de camere vor fi construite în locații selectate de-a lungul platoului tibetan, pentru a produce precipitații pe o suprafață totală de aproximativ 1,6 milioane de kilometri pătrați. Ca să-ți dai seama de dimensiuni, dat fiind că acesta e cel mai mare proiect de acest gen, rețeaua asta e de aproape șapte ori mai mare decât România.
Funcționarea e relativ simplă. Camerele ard combustibil solid pentru a produce iodură de argint. Pe măsură ce vântul atinge muntele, împrăștie particulele de iodură către nori, pentru a induce ploaia și zăpada. Până acum, mai mult de 500 de camere au fost plasate pe pantele alpine din Tibet, Xinjiang și alte zone folosite pentru experimentare. Un cercetător care lucrează la acest sistem a declarat că datele care au fost colectate până acum au adus rezultate foarte promițătoare.
Sistemul este dezvoltat de compania de stat compania de stat responsabilă de cercetări aerospațiale și tehnologii. Aceasta se va ocupa și de construirea unei stații spațiale chineze. Cercetătorii au proiectat și construit camerele cu ajutorul tehnologiilor folosite pentru motoarele rachetelor militare.
Aceasta nu este, însă o idee nouă. Și America a făcut niște teste similare, însă China este prima care încearcă să aplice acest timp de tehnologie la o scară atât de mare. Camerele vor funcționa cu ajutorul a 30 de sateliți meteorologici, care monitorizează activitățile musonului de deasupra Oceanului Indian. Aceștia vor trimite, zilnic, date în timp real către aceste camere.