24 mart. 2018 | 15:29

Legea defăimării din China îți arată pentru ce să te pregătești

ACTUALITATE
Legea defăimării din China îți arată pentru ce să te pregătești

Legea defăimării nu e o invenție românească, din programul de guvernare. În China comunistă, legea este în acțiune și acum devine și mai severă.

Agenția de știri controlată de stat, Xinhua, oferă informații cu privire la noile elemente adăugate în legea defăimării din China. Astfel, site-urile cu videoclipuri trebuie să interzică orice conținut care ”distorsionează, ia în derâdere sau defăimează operele clasice de literatură și artă”.

Cei de la Reuters notează că noua directivă este clasificată ca ”extra-urgentă”, ceea ce e neobișnuit. Asta presupune că efectul este imediat, sau platformele riscă să fie închise de autorități. Directiva se aplică doar la videoclipurile online, dar nici nu e nevoie de mai mult. Asta pentru că guvernul are, în mare parte, control asupra industriei de film și televiziune, așa că e improbabil ca defăimarea să vină tocmai de acolo.

Directiva indică și că videoclipurile trebuie să promoveze cultura tradițională chineză, dar și conceptele de dragoste, cu accent pe oameni, integritate, justiție, armonie, fără să existe o venerare a banilor sau a unor obiceiuri proaste. Limbajul de acum este similar cu cel din iulie 2017, care a interzis filmele și blogurile ce nu erau suficient de socialiste.

Autoritățile au sporit, în ultima perioadă, cenzura, în timp ce parlamentul a votat, practic, instaurarea lui Xi Jinping ca președinte pe viață în China. Toate mesajele anti-guvernamentale au fost cenzurate în ultimele săptămâni, pe măsură ce oamenii de rând sunt frustrați de ideea că vor avea un ”președinte etern”.

Noua regulă apare la aproximativ o săptămână după ce un clip cu un reporter care își dădea ochii peste cap la Congresul Național al Poporului a devenit viral. O mulțime de meme, GIF-uri și glume au invadat social media, iar cenzorii s-au pus rapid pe treabă pentru a elimina acest conținut de pe internetul chinez.