China construiește cel mai mare centru de test pentru avioanele viitorului

China construiește cel mai mare centru de test pentru avioanele viitorului
Sursa foto: CNBC

China a anunțat că va construi cel mai rapid tunel de vânt din lume, cu scopul de a crea avioane super-rapide și nu numai.

Există însă unele dubii cu privire la intențiile Chinei – acest tunel ar putea fi folosit și pentru a testa tehnologiile cu proiectile hipersonice. Tunelele de vânt arată cum va trece aerul pe lângă un obiect solid. Ele îi pot ajuta pe designeri să îmbunătățească aerodinamica avioanelor și să reducă punctele de stres ale obiectelor când acestea din urmă ajung la viteze mari.

„Tunelul lung de 265 de metri poate fi folosit pentru a testa aeronave hipersonice care pot călători la viteze de până a 30.626 de kilometri pe oră, de 25 de ori mai repede decât sunetul”, a spus Han Guilai, cercetător de la Chinese Academy of Sciences. Pentru comparație, cele mai repede avioane jet de luptă din prezent pot călători cu viteze de până la 3062 de kilometri pe oră.

Cei de la Chinese Academy of Sciences au simulat deja un zbor de avion hipersonic în actualul tunel de vânt. „Noul tunel va ajuta în aplicația tehnică a tehnologiilor hipersonice ărin duplicarea mediului zborurilor hipersonice extreme”, a mai zis Han Guilai. „Odată ce vor fi descoperite problemele din timpul acestor teste de sol, ele vor fi eliminate înainte să înceapă testele de zbor”.

Chinezii nu sunt singurii care au dezvăluit că dezvoltă o tehnologie care ar putea duce la o nouă generație de arme hipersonice. Vladimir Putin a anunțat, în discursul anual despre starea națiunii dinaintea alegerilor prezidențiale, că Rusia dezvoltă o rachetă care nu se „teme” de sistemele americane antirachetă.

Experții nu sunt foarte siguri că asemenea proiectile hipersonice. Chiar și așa, autoritățile din SUA sunt din ce în ce mai îngrijorate cu privire la o posibilă amenințare cu arme hipersonice. Acestea din urmă sunt de cinci ori mai rapide decât sunetul și pot trece peste sistemele clasice de apărare, din cauză că își pot schimba direcția în timpul zborului.

Sursa: The Journal
Etichete: