Cea mai veche structură construită de om se ascunde în umbra acestei peșteri

de: Andreea Cuzub
06 09. 2018

Peștera Theopetra, aflată la o distanță de patru kilometri de Meteora, este, într-adevăr, un sit arheologic unic în lume.

Aceasta este specială deoarece ar fi dezvăluit unul dintre cele mai mari secrete ale istoriei noastre – peștera conține cea mai veche structură construită de om. Locația excelentă și accesul la apă curată au servit pe post de magnet pentru locuitorii acesteia, care au folosit-o continuu pentru mai bine de 130.000 de ani.

Peștera este alcătuită dintr-o cameră dreptunghiulară de 500 metri pătrați, care se află la baza unui deal de calcar ce se ridică deasupra orașului Theopetra. Aceasta are o intrare imensă de 17 metri lățime și o înălțime de trei metri. Zidul de piatră din fața peșterii, vechi de 23.000 de ani, este cel care îi aduce renumele. Construit, cel mai probabil, pentru a proteja locuitorii de condițiile meteorologice, zidul este cea mai veche structură construită de om.

Micul râu Lithaios, care curge literalmente prin fața peșterii, reprezenta un mare avantaj pentru locuitorii peșterii care aveau mereu apă curată.

Săpăturile efectuate sistematic au scos la iveală depuneri geologice care datează din perioada Pleistocenului și Holocenului, dar și depuneri antropice, care indică faptul că peștera a fost locuită continuu în perioada paleoliticului mijlociu, mezoliticului și neoliticului.

Materiile găsite, precum cărbunele și oasele umane, dovedesc că peștera a fost ocupată de la 135.000 î.Hr până la 4000 î.Hr. De asemenea, ea a fost utilizată temporar în epoca bronzului și cu alte ocazii până în 1955.

Chiar și după această perioadă, peștera a mai fost folosită ocazional de ciobanii care voiau să-și adăpostească animalele, până în momentul în care au început săpăturile. Unul dintre ultimele studii publicate pe această temă susține că săpăturile au scos la iveală trei urme de pași care ar fi vechi de 135.000 de ani.

Cercetarea condusă de Dr. Ekaterini (Nina) Kyparissi-Apostolika a descoperit și diverse unelte de piatră din paleolitic, mezolitic și neolitic, precum și ceramică din neolitic și schelete de la 15.000, 9.000 și 8.000 î.Hr.