Relicvele Maya din cea mai mare peșteră subacvatică din lume sunt impresionante

Relicvele Maya din cea mai mare peșteră subacvatică din lume sunt impresionante

Cercetătorii au descoperit în Mexic cea mai mare peșteră subacvatică din lume. Caverna subterană de 347 kilometri le-a oferit oamenilor de știință câteva surprize și continuă să o facă.

Atunci când cercetătorii au vorbit despre acest labirint imens, scufundat, ei au spus că nu este doar o minune naturală, ci o descoperire arheologică importantă, care ar putea dezvălui secretele scufundate ale civilizației antice Maya. Acum, avem dovada că promisiunea este verosimilă.

Un grup de cercetători conduși de arheologul Guillermo de Anda, de la Institutul National de Antropologie și Istorie din Mexic, a declarat că peștera este înconjurată de aproape 250 cenote (piscine naturale ale Mexicului). În plus, aproape 198 de situri arheologice, din care 140 sunt de origine Maya.

Toate astea îl fac, fără îndoială, cel mai important sit arheologic scufundat din lume. O altă trăsătură este cantitatea de elemente arheologice care există. Printre descoperirile făcute de scafandri sunt resturi umane, inclusiv schelete și oase, aparent arse, de cel puțin 9.000 de ani. Asta sugerează că activitatea umană în regiunea mexicană estică nu este chiar recentă, așa cum credeau cercetătorii.

„Negustorii au urmat trasee stabile și au folosit aceste locuri drept puncte de pelerinaj ritual. Au făcut opriri la altare și la alte locuri sacre, ca să se întâlnească cu zeii. Ei și-au lăsat amprenta acolo”, a declarat Anda la o conferință de presă.

Anda sugerează că, probabil, oamenii nu trăiau în peștera subacvatică ramificată. Ei s-au aventurat în interiorul acesteia în perioadele de stres climatic, pentru a căuta apă. În interiorul labirintului se găsesc numeroase exemple de ceramică din epoca Maya, dar și ale altor civilizații. Există gravuri pe pereți, artefacte mari, ca altarul Zeului Comerțului, dar și o scară în interiorul unei cenote.

[readmore]

Dacă nu aveau scări, coborârea în peștera subacvatică ar fi fost periculoasă. Cantitatea de oase găsită sugerează că nu toți au reușit să urce din nou. În plus, oasele sunt și ale unor animale. În interiorul peșterii, s-au descoperit fosile ale numeroaselor creaturi din ultima epocă de gheață, leneși și urși uriași, dar și ale unui elefant dispărut.

Cu toate acestea, există și câteva îngrijorări care planează asupra muncii cercetătorilor. Experții avertizează că oamenii periclitează situl arheologic, atât turiștii care intră în cenote pentru scufundări, cât și de poluare. O autostradă majoră care trece peste peșteră este și ea în vizor.

 

Citește și: