Peștera descoperită pe Lună ar putea fi a doua casă pentru oameni

Peștera descoperită pe Lună ar putea fi a doua casă pentru oameni

Ultima descoperire de pe satelitul natural al Pământului aduce speranță savanților. A fost descoperită o peșteră pe Lună, despre care se crede că poate adăposti oamenii.

În octombrie, sonda japoneză Selenological and Engineering Explorer a descoperit o peșteră masivă pe Lună. Spațiul de 100 metri  și o lungime de 50 de kilometri este considerat a fi o locație bună pentru o bază lunară. De fapt, unii experți afirmă că cel mai bun mod de a trăi pe Lună este în peșteri, la fel ca cea descoperită recent.

Pentru a investiga peștera, cercetătorii s-au folosit de undele radio și se crede că interiorul rocilor ar putea conține depozite de gheață și apă, numai bune pentru a produce combustibil. Peștera este considerată a fi un tub de lavă, generat de o activitate vulcanică de acum 3,5 miliarde de ani. Ea se află la doar câțiva metri sub cupolele vulcanice numite Marius Hills.

Junichi Haruyama, cercetător principal la Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială (Jaxa), a declarat că tuburile de lavă ar putea fi cele mai bune locuri pentru viitoarele baze lunare, datorită condițiilor lor termice stabile și potențialului de a proteja oamenii și instrumentele de meteoriți, raze cosmice și radiații.

Această peșteră dă speranțe că o stație lunară ar putea fi realizată în viitorul apropiat. Cu toate acestea, nu este singurul indiciu că un astfel de proiect ar putea fi posibil mai repede decât credeam. Multe intenții ale diferitelor organizații au în prim-plan Luna și, implicit, crearea unei baze pe satelitul natural al Pământului.

A existat o perioadă în care perspectiva de a stabili o prezență umană permanentă pe Lună a fost o ficțiune științifică. Recent, s-a ridicat problema unui cost extrem de ridicat pentru agențiile care vor să meargă pe această pistă. NASA nu mai are finanțarea la care a avut acces odată. Programul Apollo care a pus oamenii pe Lună în 1969 costa 150 de miliarde de dolari (cost ajustat la inflație). Agenția a primit doar 19,65 miliarde de dolari în cursul anului 2017, în creștere de la 19,3 miliarde de dolari în 2016.

Cu toate acestea, posibila bază pe Lună ar putea să nu țină complet de NASA. Firmele private, ca SpaceX și alte organizații, ca ESA, ar putea să-și desfășoare propriile inițiative.

Citește și: