Celulele care stabilesc comportamentul sexual sunt o surpriză
Comportamentul sexual este o himeră în jurul căreia s-a strâns o dezbatere amplă și fără sfârșit care încearcă să determine factorii care influențează această dorință.
În timp ce nimeni nu are cum să găsească o soluție unică salvatoare, cercetătorii au descoperit o nouă explicație surpinzătoare despre modul în care creierul tânăr este modelat pentru comportamentul sexual pe care îl va dezvolta mai târziu în viață.
De data aceasta, celulele imunitare, de obicei ignorate de neurologi, par să joace un rol important în determinarea comportamentului sexual. Studiul care aduce această idee în prim-plan a fost condus de Kathryn Lenz de la Universitatea de stat din Ohio și este publicat în Journal of Neuroscience.
Pentru a înțelege mai bine rolul celulelor mastocite, Lenz și colegii au „oprit” funcționarea acestora în cazul unor fetuși de șobolani și au observat cum s-au dezvoltat în timp.
Cercetătorii au plasat unul dintre aceste animale lângă o femelă receptivă la împerechere și au urmărit să vadă dacă masculul era încă interesat. Spre surprinderea acestora, masculii experimentali au fost mult mai puțini interesați de actul sexual decât masculii normali, acționând aproape ca femelele.
De asemenea, savanții au modificat și pui de femele: le-au activat celulele mastocite cu un stimulant chimic. Fascinant este că acestea s-au comportat la maturitate precum masculii.
Echipa a descoperit că estrogenul (care joacă un rol major în dezvoltarea trăsăturilor masculine la șobolani) activează celulele mastocite din creier. Tot despre acestea ei spun că reprezintă un factor foarte important în dezvoltarea sexuală a animalului.
„Aceste celule par să fie cruciale pentru dezvoltarea pe termen lung a creierului, chiar dacă sunt puține, iar asta ar trebui să ne deschidă ochii asupra rolului celorlalte celule imunitare din creier”, a declarat Kathryn Lenz.