Imagini spectaculoase cu celule canceroase observate la microscop

Imagini spectaculoase cu celule canceroase observate la microscop

O expoziția care îmbină arta cu știința dezvăluie fotografii HD cu celule canceroase și acumulări malițioase de proteine, așa cum n-ai mai văzut niciodată.

Expoziția chiar așa se și numește, Arta și Știință și îți arată cancerul și alte boli de aproape, ca să te sperii și mai tare.

Înciuda culorilor vii și a calității detaliilor microscopice, ai în față afecțiuni aproape letale, iar unele, chiar dureroase. Imaginile dezvăluie și alte tipuri de celule care provoacă afecțiuni, nu doar cele canceroase.

“Croissant-ul”: celule stem pentru combaterea cancerului pulmonar

cancer

Ceea ce în imagine pare a fi un croissant, în realitate este vorba de o structură formată din celule stem pulmonare, cultivate într-un laborator specializat în tratarea cancerului la plămâni.

“Sfarmă-fălci”: cum arată Giardia

cancer

Ceea ce vezi în imaginea de mai sus este o încrengătură de proteine ale parazitului Giardia. Acesta apare cel mai frecvent la copii și poate fi foarte periculos, iar tratamentul este neplăcut și nu întotdeauna prea eficient. Probabil ți se pare a fi o pictură abstractă, dar, de fapt, este un parazit detestat.

„Galaxia M” sau cum e afectat metabolismul

cancer

Pare mai degrabă o imagine cu o galaxie, dar imaginea pe care o vezi reprezintă 23.621 de legături dintre cei 868 de metaboliți, o substanță necesară în menținerea metabolismului.

Ceea ce vezi cu albastru sunt conexiunile benefice, iar cele roșii sunt negative și duc la formarea unei boli ce provoacă macularea oculară.

“Creatura din adâncuri”: cum se poate răspândi cancerul

cancer

Deși seamănă cu o creatură din abisurile oceanelor, acea diformitate colorată este o bucată minusculă de os din care cresc vase de sânge.

Esteun experiment medical care-i ajută pe cercetători să înțeleagă mai bine cum influențează dezvoltarea vaselor sangvine răspândirea celulelor canceroase.

“Grădinița Ascaris”: larvele care-ți dau stomacul peste cap

larve

Dacă urăști viermii, ai face bine să nu studiezi prea mult fotografia de mai sus. Ceea ce vezi sunt larvele Ascaris, care se găsesc de regulă în sol și pot cauza probleme gastro-intestinale sau malnutriție și tulburări de dezvoltare la copii.

[readmore]

“Electrificare” sau cum arată celula care provoacă tumorile la sân

cancer

Imaginea este uimitoare, dar ea dezvăluie o tumoare la sân de la un șoarece de laborator. Ceea ce vezi de culoare magenta reprezintă celulele canceroase și par că-și dezvoltă singure vase sangvine pentru a le ajuta să se dezvolte din măduva osoasă.

Citește și: