Cum faci calculatorul mai rapid cu o metodă la care nu te-ai gândit

de: Daniel Ștefan
21 04. 2018

Îmbunătățirea performațelor calculatorului poate fi un chin. Schimbarea unor compenente importante și scumpe nu te vor ajuta întotdeauna, dar înlocuirea ventilatoarelor ți-ar putea ajuta PC-ul mai mult decât ai crede.

De multe ori, când observi o încetinire a funcțiilor calculatorului, primul lucru la care te gândești e să-i schimbi una dintre componentele importante, precum procesorul sau placa grafică, ambele deosebit de costisitoare. Dar s-ar putea să ai o alternativă mai ieftină și mai eficientă, mai ales dacă cele două componente menționate nu au nicio problemă.

Ce-ar fi să încerci să schimbi ventilatoarele? Acestea se comportă ca oricare alt element din calculator și au și ele un termen de valabilitate, iar odată dezafectate, computerul poate avea foarte mult de suferit.

Răcirea sistemului este crucială în funcționarea corectă a unui calculator. E ca motorul unei mașini. Fără lichid de răcire și radiator, ți-ar luat foc automobilul. Nici tu nu poți funcționa corect pe caniculă dacă nu te răcorești cumva.

Kirk Hamilton a încercat acest experiment atunci când calculatorul a început să cedeze și spune că rezultatul l-a uimit. Totul a început treptat, după vreo cinci ani de utilizare și nicio curățare. Jocurile care necesită resurse considerabile pentru rulare, au fost primele care au indicat că se întâmpla ceva urât cu computerul.

Ventilatoarele o luau razna când rula jocurile sau alte programe mari, dar oricât de mult ar fi încercat să răcească mașinăria, calculatorul continua să se încingă și nu de puține ori i s-a întâmplat să i se închidă automat, când temperatura a depășit limita de siguranță.

Bineînțeles că cel mai mare dușman al calculatoarelor rămâne praful. Dacă n-ai făcut niciodată o curățare internă a computerului și îl ai de ani buni, mai mult ca sigur a acumulat suficient praf și alte reziduuri care îl afectează.

Ventilatoarele lui Hamilton erau prea afectate de praf pentru a mai putea fi curățate adecvat, așa că le-a schimbat complet cu unele noi. L-au costat în jur de 100 de dolari, dar la noi astfel de piese s-ar putea să fie mai ieftine.

Cert este că odată ce calculatorul are din nou un sistem de răcire optim, calculatorul tinde să și funcționeze ca înainte, când l-ai cumpărat. Ventilatoarele sunt problematice pentru, deși răcesc sistemul, rotațiile au tendința de a atrage particulele de praf. Nu trebuie neapărat să ții calculatorul într-un mediu plin de praf, în timp, mizeria tot se acumulează.

Chiar dacă încă nu ți-a dat semne de uzură, ai face bine să arunci o privire în interiorul laptopului sau unității centrale. Nu este exclus ca unul dintre ventilatoare să fie ars și să nu mai funcționeze. Dacă unul dintre ele nu mai merge, laptopul nu se mai răcește cum trebuie. Atunci, vei fi nevoit să schimbi ventilatorul.