Boston Dynamics îți arată viitorul Terminator într-un clip de parkour

de: Alexandru Puiu
12 10. 2018

Boston Dynamics este o companie cu o lungă istorie în domeniul roboticii, dar cea mai recentă demonstrație cu robotul Atlas reușește parcă să se apropie prea mult de Terminator.

Frica oamenilor legată de roboți pleacă de la faptul că într-o zi ar putea domina lumea și ne-ar putea subjuga autoritatea. S-au scris numeroase cărți pornind de la această premisă, dar cei mai mulți dintre noi asociază scenariul respectiv cu franciza Terminator. Dacă ai avut vreodată respectivul flux de gânduri, cu siguranță nu-ți va face viața mai ușoară clipul de mai sus.

Boston Dynamics a demonstrat de curând abilitățile de Parkour ale robotului Atlas din portofoliu. În teorie, am scris primele cuvinte despre Atlas în urmă cu câțiva ani, dar micul gigant din clipul de mai sus este o versiune semnificativ îmbunătățită a respectivului robot.

În Parkour Atlas, vedem o nouă generație de roboți pe care nu ți-ai dori să-i vezi lângă tine pe stradă. Aceștia se apropie foarte mult de forța și agilitatea lui T-1000 din populara franciză creată de James Cameron. Chiar dacă vorbim doar de o situație în care un robot sare, aleargă sau își ține echilibrul în condiții dificile, este cât se poate de natural să te sperie că s-a atins nivelul ăsta de eficiență în lumea roboților.

În Parkour, noul Atlas funcționează pe baterie și pare să fie destul de autonom. Pe lângă faptul că aleargă sau sare, este remarcabil modul în care reușește să-și mențină echilibrul într-o manieră similară cu un om. Practic, își angrenează toate părțile corpului pentru a nu se răsturna. Printr-un mecanism elaborat de inteligență artificială, identifică foarte bine obstacolele de până la 40 de centimetri înălțime și imediat după ce le-a ocolit recalculează traseul pe care urmează să-l parcurgă.

Conform declarațiilor oficiale, un astfel de robot poate naviga prin zone cu dezastre pentru a salva oameni din situații dificiale. Este însă foarte puțin probabil să controlezi, ca producător, modul în care clienții tăi folosesc un robot cumpărat. Ca referință, în urmă cu aproximativ un an, japonezii de la Softbank au cumpărat Boston Dynamics de la Google.