Noul robot Atlas al celor de la Boston Dynamics te va băga în sperieți

Noul robot Atlas al celor de la Boston Dynamics te va băga în sperieți

Boston Dynamics au căpătat o faimă oarecum ciudată în urma construirii de roboți ”animalici” extrem de credibili, precum Big Dog și WildCat. Acum, cercetătorii au decis să imite oamenii.

Dacă roboții ”canini” dezvoltați de Boston Dynamics v-au impresionat (și înfricoșat), cu siguranță noul robot umanoid de la grupul de cercetare american vă va atrage și mai mult atenția.

Cel mai impresionant lucru este cât de mult plănuiesc cercetătorii să testeze rezistența și senzorii locomotorii în capacitatea robotului de a se ține în picioare în ciuda ”agresiunilor”.

Deși Boston Dynamics au anunțat de mai multă vreme că lucrează la un astfel de robot, acum e prima oară când putem vedea robotul în acțiune. Ținând cont că acest aparat merge în două picioare și nu patru, arată cât de avansați sunt senzorii care mențin balansul aparatului atunci când acesta este împins și lovit. În alte cuvinte, cercetătorii au reușit să implementeze în robot o ”ureche internă” asemănătoare cu cea a omului în ciuda faptului că arată ca o mașină de spălat pe două picioare. Comparația nu este exagerată, robotul umanoid cântărește 81 de kilograme, fiind complet construit din metal și plastic.

Probabil că cel mai important progres față de prototipurile anterioare este faptul că Atlas nu mai are nevoie de un cablu extern pentru curentul electric ci își poartă în spate propria baterie. Având o înălțime de 1.83 m, înălțimea unui adult normal, Atlas poartă în interior un senzor LIDAR, camere stereo și diferite alte componente hidraulice pentru a-și putea menține un balans perfect atunci când aleargă prin zăpadă, deschide uși, ridică diferite cutii sau e împins de un tip cu un băț de hockey.

Așa cum am putea să ne așteptăm, Boston Dynamics ar putea să vină în viitor cu un prototip de robot umanoid și mai înfricoșător de realist, așa că putem fi siguri ca în caz că Terminatorii ar lua naștere la un moment dat, cu siguranță ar veni de la Boston Dynamics.