Compania care vrea mai puțini piloți la bordul avioanelor
Tehnologia autonomă ar putea îndepărta, cât de curând, nevoia de doi piloți în cabina de pilotaj. Boeing este compania care lucrează în prezent la această tehnologie.
Tehnologia aflată în curs de dezvoltare le-ar putea permite avioanelor cu 20 sau mai multe locuri să zboare cu un sigur pilot. Schimbarea, care probabil ar începe să fie aplicată pe avioanele de marfă înainte de cele cu pasageri, ar putea contribui la rezolvarea problemei piloților, care sunt tot mai puțini.
Administrația Federală a Aviației le cere companiilor aeriene din Statele Unite să păstreze doi membri ai echipajului în cabină, iar o regulă similară este aplicată avioanelor de pasageri din Europa.
Vicepreședintele Boeing, Steve Norlund, spune însă că tehnologia autonomă ar putea schimba în curând acest lucru. „Nu cred că veți vedea un 737 fără pilot în viitorul apropiat, dar s-ar putea să vedeți mai multă automatizare în cabina de pilotaj, poate chiar o schimbare în numărul personalului”, a declarat Norlund.
Aceste comentarii vin în sprijinul unor declarații făcute mai devreme în această vară. Atunci, compania susținea că examinează posibilitatea de a reduce personalul din cabina de pilotaj, printr-un avion de mărime medie, care să fie pus în serviciu până în 2025.
„Tehnologia automată este o idee strălucită pentru pilotarea avioanelor, deoarece piloții sunt o resursă costisitoare”, a declarat Graham Braithwaite, directorul sistemelor de transport de la Universitatea Cranfield din Marea Britanie.
Susținătorii reducerii numărului de piloți spun că mișcarea este una inevitabilă, la fel ca cea din anii ’80 când numărul piloților a fost redus la la trei la doi. Atunci poziția de inginer de zbor a fost desființată, datorită designului îmbunătățit al avioanelor.
Există și păreri contra, care susțin că prezența a doi piloți poate fi vitală pentru siguranța pasagerilor. Printre aceștia se numără și Sully Sullenberger, fostul pilot care a salvat viața a 155 de persoane când a aterizat cu succes un A320 pe râul Hudson.