„Balena” Airbus cu motor: cel mai mare avion a plecat în zbor

„Balena” Airbus cu motor: cel mai mare avion a plecat în zbor

Avionul cargo Beluga XL de la Airbus a decolat pentru prima oară din Aeroportul Toulouse-Blagnac din Franța, cu doar trei oameni la bord – toți membri ai echipajului.

La evenimentul de decolare, au fost prezenți peste 10.000 de oameni, iar zborul a durat 4 ore și 11 minute. Avionul a survolat Munții Prinei și Marea Mediterană, înainte să se întoarcă în Toulouse. El a urcat la 8.000 de metri, pentru ca sistemul să poată fi verificat, conform comandantului de bord, Christophe Cail.

Ulterior, Beluga XL a ajuns la altitudinea de croazieră de 9.700 de metri. Acolo, a fost testată viteza maximală, de 830 km/h, după cum arată rfi.

A fost primul test de zbor al aeronaveicare din 2019 va transporta bucăți mari de avioane către liniile de asamblare din Franța și Germania. Echipajul de la sol s-a asigurat că zborul a decurs bine. Construcția avionului a început în 2014, iar în prezent un al doilea avion Beluga XL se află în stadiul de asamblare. Acesta din urmă va putea decola în 2019 și să îl însoțească pe fratele său în înaltul cerului.

În următorii cinci ani, încă cinci aeronave Beluga XL vor fi construite. Ele vor înlocui vechile aeronave Beluga ST. Design-ul prietenos al avionelor ascunde un scop serios. În fruntea uriașă pot fi stocate părți componente din alte aeronave – pot încăpea chiar și aripi întregi de avioane.

Diferențele dintre modelele noi și cele vechi sunt noile motoare Rolls Royce Trent 700, lungimea mai mare cu șase metri, lățimea mai mare cu un metru, capacitatea cu 30% mai mare de transport și cabina piloților, care acum este poziționată mai jos. Aeronava Beluga XL are lungimea a două balene și poate căra 51 de tone pe o distanță de 4.074 de kilometri.

Astfel, părțile componente ale avioanelor sunt transportate în siguranță către alte țări, unde singura grijă rămâne asamblarea. Dintre avioanele livrate de Airbus, toate petrec 2 ore într-un avion Beluga, cu excepția modelului A380.

Citește și:
Etichete: