Motorul extraordinar pus de Aston Martin într-o mașină de 3 mil. dolari
Aston Martin vrea să revoluționeze motorul pe combustie internă, chiar într-o vreme când motorul electric este în ascensiune. Motorul promis de britanici va fi pus pe o mașină care va costa vreo trei milioane de dolari.
Într-o perioadă când toți producătorii auto se laudă cu viitoarele mașini electrice pe care vor să le producă, Aston Martin face o mișcare îndrăzneață și spune că motorul cu combustie internă încă mai are multe să ne arate.
De aceea, inginerii brandului britanic vor avea o șansă dificilă, dar cu rezultate sigure, de a echipa viitoarea hipermașină Valkyrie cu cel mai puternic motor făcut până acum pentru un automobil.
Aston Martin visează la un monstru de motor V12, de 6,5 litri capacitate, care dezvoltă 1.000 de cai-putere, la peste 11.000 de rotații pe minut. Ce va avea special? Faptul că întreaga putere va fi una „naturală”, fără imbold de la vreun turbocompresor.
Aston Martin urmează să creeze un motor care va dezvolta aproape 154 de cai-putere pe litru. Încearcă să-ți imaginezi ce va însemna acest lucru. Unde ai mai auzit de cifre asemănătoare? La Bugatti Chiron, cu siguranță, al cărui motor scoate până la 1.500 de cai-putere. Da, e mai mult decât vor cei de la Aston Martin, dar Chiron dezvoltă acea putere incredibilă prin turbocompresoare.
Britanicii vor să obțină acele valori „nativ” din motorul V12, fără a ignora restul tehnologiilor de ultimă generație.
Aston Martin recunoaște meritele motorului electric, care reprezintă viitorul lumii auto, dar, în același timp îți atrage atenția că nu trebuie (încă) să subestimezi motorul cu ardere internă. Sunetul sutelor de explozii pe secundă, aerul care pătrunde în „camerele” de combustie și reziduurile evacuate prin eșapament sunt criterii unice care nu vor putea fi niciodată uitate și nici egalate.
Aston Martin va realiza hipermașina Valkyrie în colaborare cu Cosworth, proiectant și producător de motoare. Are nevoie de expertiza specialiștilor de la Cosworth pentru a realiza un motor care să cântărească „doar” 200 de kilograme, sarcină extrem de dificilă dacă ai pretenția unei capacități de 6,5 litri cu 1.000 de cai-putere.
Întreaga structură clasică a motorului va fi modificată, având îmbinări și alte elemente din titan, ca să aibă rezistență sporită.
Designul Valkyrie este realizat de Adrian Newey, considerat un guru al Formulei 1 din echipa Red Bull (de fapt, mașina este realizată prin colaborarea celor două companii). Dar, în caz că te întrebai, Valkyrie nu va fi o mașină pentru Formula 1 (cu toate că s-ar descurca perfect pe circuit), ci pentru drumurile publice, la fel ca supermașinile altor branduri de lux pe care le știi.