PLAYFILM Aquaman – Supereroii din apă și legenda Atlantidei

de: Daniel Ștefan
21 12. 2018

Aquaman este mai mult decât un om care vorbește cu peștii. Filmul spune povestea unui supererou cu origini în două lumi atât de diferite, forțat de împrejurări să devină pilonul de sprijin al ambelor. Dacă vrei să vezi un film plin de acțiune de la început și până la sfârșit, cu efecte speciale spectaculoase, acesta e cel mai potrivit.

Aquaman este o producție Warner Bros. Pictures, care aduce pe marile ecrane încă o poveste din universul DC Entertainment – a lui Arthur Curry, un om aparent banal, fără vreun viitor cert pe uscat și cu un trecut zbuciumat în lumea oceanelor.

Aquaman este cel care provine din ambele lumi, dar nu aparține de niciuna cu adevărat, iar acest conflict interior se transformă într-unul exterior, de proporții colosale.

Aquaman, incursiune în adâncurile oceanelor, cu tehnologie IMAX 3D

Filmul a fost regizat de James Wan, australianul cu origini malaezo-chineze care este artizanul altor filme sonore (Saw, Insisious, Conjuring, Annabelle, Fast and Furious 7). Doar el putea să contribuie la realizarea unui film de două ore și 20 de minute care să nu te plictisească nici măcar un minut.

Cuvântul de ordine pentru acest film este imagine. Aquaman este plin de efecte speciale, în realizarea cărora au participat specialiști din șapte companii. Vreo 90% din film a fost filmat cu camere digitale IMAX, așa că, pentru o experiență de excepție, se recomandă vizionarea lui în format 3D și 4DX.

Ai parte de culori electrizante, reprezentări monumentale despre o Atlantidă extrem de avansată, dar decăzută, momente de umor, o poveste emoționantă, dar și violență în stil american cât cuprinde.

O distribuție de excepție, în roluri atipice

Wan și echipa sa au reușit să adune în distribuție o serie de actori celebri, renumiți pentru rolurile excepțional de bine jucate în alte pelicule. După cum ai aflat, Jason Momoa joacă rolul principal al Omului Apelor, rebelul șarmant care nu-și găsește locul pe planetă, dar nici nu se străduiește să-l caute cu ambiție.

Arthur Curry alias Aquaman este un personaj relativ simplu, dezinteresat de problemele profunde ale oamenilor. Până în momentul în care o întâlnește pe frumoasa Mera (Amber Heard), o atlantă care încearcă sub acoperire să-l determine pe Arthur să-și revendice titlul de rege, moștenit de la mama sa, Atlanna (Nicole Kidman), regina Atlantidei.

Arthur este genul de personaj care plătește scump cu o viață însingurată din cauza alegerilor părinților, dar trecutul viitorului protector al adâncurilor este mai complex de-atât.

Filmul îi aduce în prim plan și pe inegalabilul Willem Dafoe, în rolul lui Vulko, mentorul lui Arthur, care l-a învățat de mic să-și descopere și să-și folosească puterile speciale de atlant. Îl întâlnești apoi și pe faimosul Dolph Lundgren, ca rege Nereus al unei alte seminții de atlanți, rareori văzut în astfel de roluri, mai ales acum la bătrânețe.

Antagoniștii lui Arthur sunt fratele său, Orm, interpretat de Patrick Wilson (l-ai întâlnit în filme ca Insidious și Conjuring), dar și Black Manta, jucat de Yahya Abdul-Mateen II.

Aquaman, protectorul adâncurilor și al marinarilor

Acțiunea filmului s-ar petrece la un an de la evenimentele din Justice League, unde Aquaman nu prea a ieșit în evidență, cu toate că ai fost lăsat cu impresia că e un supererou care are mai multe de spus.

Incipitul face însă o scurtă incursiune în timp, în care Arthur spune povestea de dragoste a părinților săi, o iubire interzisă care duce la ciocnirea dintre cele două lumi – cea a oamenilor, a uscatului, și a adâncurilor, condusă de atlanții lui Orm care declară război total omenirii.

Arthur își acceptă până la urmă moștenirea de rege al Atlantidei, dar trebuie să lupte acerb pentru ea, iar partea cea mai grea e să câștige încrederea atlanților, cei care i-au osândit mama și să devină o punte de legătură între cele două lumi.

Aquaman este un film postmodern veritabil, bazat temeinic pe universul DC Comics, dar care îmbină și legende grecești antice, diferențe culturale și probleme politice și de mediu ale prezentului.

Dacă vrei să petreci aproape două ore și jumătate dintr-un weekend în fața marelui ecran fără să te plictisești, filmul Aquaman este alegerea perfectă. “Defectele” și unele momente penibile sunt acoperite de numeroasele scene pline de suspans, umor efecte vizuale ce-ți taie respirația.