Firma de pompe funebre care folosește inteligența artificială ca să vorbești cu morții

de: Nicoleta Apostol
28 02. 2018

O firmă de pompe funebre din Suedia caută în prezent voluntari pentru un proiect prin care speră să ajute oamenii să vorbească cu cei dragi lor, dar care nu se mai află în această lume.

Pe cât de absurd îți sună, pe atât de în serios tratează firma subiectul. Înainte de a te gândi că oamenii de știință încearcă să creeze roboți care să fie copii fidele ale rudelor decedate, află că nu în asta constă proiectul. Agenția funerară din Suedia, numită Fenix, vrea să creeze programe de calculator, alimentate de inteligența artificială, și nu roboți, propriu-ziși. Aceste programe, spun ei, vor oferi alinare și mângâiere rudelor îndoliate.

Charlotte Runius, directorul executiv Fenix, spune că inițiativa a pornit, inițial, ca un bot de chat: un program relativ simplu prin care agenția răspundea întrebărilor online despre serviciile sale. „Este un bot, dar oamenii care interacționează cu el nu-și dau seama că este un program de calculator și îl confundă cu o persoană care respiră”, spune Runius.

Acest lucru a făcut agenția să se gândească dacă aceeași tehnologie ar putea fi utilizată pentru a aduce o mângâiere rudelor îndoliate, oferindu-le șansa de a vorbi cu cei dragi.

„Poate suna ca un scenariu SF, dar tehnologia este deja acolo”, spune directorul executiv. Și are dreptate. De fapt, un chatbot asemănător celui la care Fenix lucrează în prezent a fost creat deja de programatorul rus Eugenia Kuyda. Ea vorbește deja cu cel mai bun prieten al ei, care a murit într-un accident de mașină.

La fel ca aceasta, Fenix ​​intenționează să încarce informații despre decedat într-o bază de date informatică și să utilizeze inteligența artificială pentru a face botul să pară o persoană reală. În funcție de informațiile disponibile, va putea să interacționeze cu o rudă vie a decedatului pe diverse subiecte, ca vreme, hobby-uri, cum îi place cafeaua etc.

Chiar și așa, programul nu este conștient și se raportează la lucrurile care i-au fost furnizate de membrii familiei. Deci nu vei putea întreba și dezbate orice subiect care-ți trece prin cap.

Implicațiile unei astfel de tehnologii nu sunt încă dezbătute și cunoscute. Charlotte Runius intenționează să vorbească cu reprezentanții Bisericii suedeze ca să discute asta. E de înțeles că, pentru unii oameni, interacțiunea cu o astfel de tehnologie ar să-i ține în loc și nu vor putea trece prea repede peste pierderea suferită.