De ce nu primești cel mai nou Android imediat ce e lansat

de: Florin Cașotă
20 08. 2018

Un nou Android, o nouă perioadă mare de așteptare. De data aceasta afli însă direct de la un producător de ce durează așa de mult.

Dacă ești un posesor al unui smartphone care nu funcționează cu un Android pur atunci probabil știi ce înseamnă să aștepți ca producătorul telefonului tău să treacă la următoarea versiune de Android, Pie în cazul de față.

Este binecunoscut că telefoanele Google sunt printre primele care primesc cele mai noi actualizări ale sistemului Android, inclusiv cea mai nouă versiune a sistemului de operare, Android 9.0. După acestea urmează acele telefoane care funcținează cu Android pur, fără alte modificări, precum telefoanele Motorola, Nokia și așa mai departe.

Telefoanele Samsung sau Sony, care și ele rulează Android, primesc mai târziu acest update. Sony a explicat întregul proces într-o postare pe blogul companiei.

Procesul pentru a trece la următoarea versiune de Android arată în felul următor:

  1. Cu câteva săptămâni înainte de lansarea oficială, Google le trimite producătorilor un PDK (Platform Development Kit), practic o colecție de fișiere care le permite producătorilor de telefoane să dezvolte, să optimizeze și să testeze sistemul pe telefoanele lor.
  2. Noul software Google este introdus în sistemul companiei.
  3. Trebuie să se asigure că toate cipurile și componentele telefonului funcționează cum trebuie cu noul sistem. Nu toți producătorii folosesc cipurile de bază de la Qualcomm.
  4. Se asigură că funcțiile de bază (realizare apeluri, mesaje, navigare pe internet) funcționează.
  5. Aici se adaugă elementele distincte ale producătorului (interfață, aplicații, elemente grafice etc).
  6. Telefoanele Sony cu această versiune de Android ajung la angajații companiei pentru a le testa.
  7. În paralel, se testează stabilitatea telefoanelor în laboratoare.
  8. Asigurarea unor standarde înalte de funcționare. Wi-Fi-ul, Bluetooth-ul să funcționeze perfect.
  9. Unii dintre operatorii parteneri ai producătorului au nevoie de o versiune specifică a software-urlului. Aceste versiuni sunt testate de operatori și apoi își dau ok-ul că totul funcționează bine.
  10. După ce sunt primite toate certificările și aprobările, producătorul poate lansa cea mai nouă versiune a Android pe smartphone-urile sale.
  11. Monitorizarea experienței de utilizare a clienților și implementarea schimbărilor necesare.

Având în vedere toate aceste lucruri, Sony spune că Android Pie va ajunge pe telefoanele XZ Premium, XZ1 și XZ2 în noiembrie 2018, în timp ce seria de telefoane XA2 va primi noul update abia cândva la începutul anului.