Actorii care au devenit nemuritori mulțumită unui singur truc

de: Bianca Prangate
21 10. 2018

În filme vezi din ce în ce mai des actori bătrâni (și uneori chiar morți) care au fost întineriți sau aduși la viață prin intermediul CGI-ului.

Într-un fel, studio-urile se pregătesc pentru un viitor în care actorii buni au replici 3D gata oricând să fie folosite în filme odată ce aceștia nu mai sunt în viață. Astfel, doar pentru că actorul principal dintr-o franciză moare, nu înseamnă că succesul francizei trebuie să se stingă. Cu tehnologia potrivită, cei mai buni actori pot portretiza personajele celebre și dincolo de mormânt.

„Este un fel de pariu sigur pentru oamenii cu bani”, a explicat Ingvild Deila, actrița a cărei față a fost scanată pentru a o readuce imaginea tânără a Prințesei Leia în filmul „Star Wars Anthology: Rogue One„. „Este o față familiară. Ne place să repetăm ce a funcționat în trecut, pe de o parte din motive financiare, pe de altă parte din motive nostalgice”.

Supervizorul de efecte vizuale pentru filmul „Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi”, Ben Morris, a zis că echipa de producție a filmului a început deja să scaneze chipurile actorilor principali. „Vom scana digital mereu toți actorii principali din film”, a spus el. „Nu știm dacă vom avea nevoie de ele”.

Actorii a căror fețe sunt scanate pot profita de acest lucru – sau mai degrabă, familiile lor. După moartea actorilor, familiile lor pot primi bani pentru imaginea celor decedați. Mai mult, într-un mod bizar, actorii și-ar putea păstra tinerețea.

Compania de efecte vizuale Digital Domain, care a lucrat pentru filme precum „Avengers: Infinity War” și „Ready Player One”, are deja clienți individuali în rândul vedetelor – în total a avut 50-60 de clienți. Serviciile lor nu sunt mediatizate prea mult, dar au ajuns oricum destul de cunoscute printre celebrități.

Compania poate înregistra, cu ajutorul a sute de luminițe LED, fețele actorilor în cel mai mic detaliu (până și porii lor). Mai mult, tehnologiile folosite de Digital Domain pot captura atât felul în care ridurile actorilor se schimbă când aceștia fac anumite expresii faciale, cât și felul în care actorii se mișcă și se plimbă.

Întregul proces de scanare realizat de cei de la Digital Domain durează două ore și, la final, generează 10 terabiți de date. Serviciile lor costă până la un milion de dolari. Costul imens este motivul pentru care scanarea actorilor este mai mult un proces rezervat studiourilor de film în momentul de față.

Dar unde se trage linia totuși? Actorii apreciați acum vor primi Oscaruri dincolo de mormânt? Cât de corectă va mai fi industria filmului pentru nou-veniții talentați? „Tot ce se va putea folosi pentru a face filmul mai bun, povestea mai bună, se va folosi”, a explicat Beau Janzen, liderul de efecte vizuale la Gnomon School of Visual Effects, Games and Animation.