Care este viteza gravitației și cum au descoperit-o oamenii de știință

de: Nicoleta Apostol
07 11. 2017

Coliziunea dintre două stele neutronice, din urmă cu câteva săptămâni, a ajutat  cercetătorii să demonstreze cât de marea este viteza gravitației.

Observațiile atât a undelor gravitaționale, cât și a luminii provenite de la stelele neutronice care fuzionează, sugerează că viteza gravitației este practic viteza luminii. Aceasta confirmă teoria relativității generale și ne oferă o mai bună înțelegere a cosmosului.

Abilitatea de a detecta unde gravitaționale ne propulsează rapid într-o nouă eră a astronomiei și a fizicii. Noi instrumente, ca Observatorul cu unde de gravitație cu interferometru laser (LIGO), ne-au permis să observăm  în ultimii doi ani nu una, ci patru  cazuri de valuri gravitaționale . Aceste instrumente ne-au dat o perspectivă mai mare asupra uneia dintre cele mai mari mistere ale fizicii moderne: viteza gravitației.

În timp ce fizica Newtoniană a presupus că efectele gravitației au fost instantanee, Albert Einstein a teoretizat că forța care ne ține legată de Pământ trebuia să treacă prin spațiu înainte de a trage un obiect. Din predicția lui Einstein, oamenii de știință au căutat metode de măsurare a acestui fenomen.

Undele gravitaționale de la această explozie au fost detectate de LIGO și apoi, doar două secunde mai târziu, a fost observată o scurtă explozie a radiațiilor gamma dintr-o locație similară utilizând două telescoape. Evenimentul este suspectat a fi o kilonova, o explozie de 1.000 de ori mai strălucitoare decât o nova standard cauzată de fuziunea a două stele neutronice.

Aceste două seturi de date de la kilonova au permis oamenilor de știință să compare viteza luminii cu raze gama cu viteza undelor gravitaționale, oferindu-ne o înțelegere mult mai clară a vitezei gravitației.

Acest progres științific are implicații ample asupra fizicii fundamentale și asupra înțelegerii cosmosului. Nu în ultimul rând, determinarea vitezei gravitației ar ajuta fizicienii să dezbată teorii care contrazic relativitatea generală a lui Einstein.