Cum te ferești de virusurile de la metrou fără să pari ciudat

de: PLAYTECH
29 09. 2017

Din moment ce o pereche de mănuși purtate în metrou ar putea să ridice mai multe perechi de sprâncene, ce poți face în privința acestor germeni?

În metrou vei găsi o mulțime de oameni – de la bărbatul de vârsta a doua care, după o zi de muncă, pare să se fi îmbălsămat cumva în propria transpirație și până la hipsterul de liceu care cu o mână își reglează ochelarii cu rame groase pe nas, iar cu cealaltă butonează iPhone-ul care s-a demodat până a avut suficienți bani să și-l cumpere. Toți aduc cu ei propria armată de germeni care au supraviețuit schimbului de magistrale.

Un profesor de epidemiologie de la Mailman School of Public Health de la Universitatea Columbia își dorește ca cineva să inventeze un așa-zis prezervativ pentru metrou – un material pe care să îl poți pune deasupra mânii pentru a te proteja împotriva germenilor. Profesorul Ian Lipkin folosește de obicei o mânușă când apucă barele de susținere de la metrou. „Sunt tot soiul de bacterii și viruși care stau pe suprafețe”, a spus el. Dacă la suprafață mânerele ușilor sunt sterilizate de razele ultraviolete, în subteran acest lucru nu se poate întâmpla, scrie The New York Times.

Până la invenția unui asemenea “prezervativ” pentru metrou, sfatul lui Lipkin este ca oamenii să evite să își ducă mâinile în zona feței și să își spele mâinile cât mai curând posibil de la contactul cu o suprafață atinsă de toată lumea. Un alt truc ar putea fi să îți folosești coatele pentru sprijin, pentru a reduce riscul de infecție.

Cu toate acestea, biologul de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, Curtis Huttenhower, crede că, deși sfaturile lui Lipkin sunt pertinente, acestea trebuie urmate cu precădere în perioada când răcelile fac ravagii sau când cineva bolnav a atins o anumită suprafață. Dacă tu însuți ești bolnav, încearcă să te speli des pe mâini și evită să strănuți fără a folosi un șervețel sau o batistă. Huttenhower a descoperit că, în afara sezonului gripei, germenii găsiți la metrou sunt cei care pot fi găsiți în orice spațiu comun, cum ar fi un birou.

Așadar, dacă îți făceai griji cu privire la microbii pe care îi poți lua de la metrou, poți răsufla liniștit – șansele de a contacta un patogen sunt mai mari atunci când faci o vizită la doctor decât atunci când circuli cu metroul.

Fotografia din deschidere este a lui Răzvan Băltărețu via Facebook.

Autor: Bianca Prangate