26 ian. 2016 | 11:30

Harvard construiește o inteligență artificială la fel de rapidă precum creierul uman

ACTUALITATE
Harvard construiește o inteligență artificială la fel de rapidă precum creierul uman

Universitatea Harvard a primit 28 de milioane de dolari pentru a investiga motivele pentru care creierul uman e mult mai performant la învățarea și reținerea informației.

Premiul, oferit de IARPA (Intelligence Advanced Projects Activity) ar putea contribui la îmbunătățirea sistemelor de inteligență artificială, astfel încât acestea să devină mai rapide, mai inteligente și mai asemănătoare celor naturale.

Chiar dacă există computere care au o capacitate de stocare comparabilă, abilitatea lor de a recunoaște modele și de a reține informație nu se compară cu cea a creierului uman. Dar o înțelegere mai bună a modului în care neuronii sunt conectați ar putea ajuta la dezvoltarea unei inteligențe artificiale mai complexe. Majoritatea neurologilor estimează că această capacitate de stocare a creierului uman oscilează între 10 și 100 de terabiți, uneori apropiindu-se de 2,5 petabiți. În termeni de funcționalitate, creierul uman e uimitor în ceea ce privește analiza datelor, recunoașterea modelelor și reținere informației.

Creierul uman are nevoie să privească un obiect doar de câteva ori pentru a-l recunoaște ulterior, dar un sistem de inteligență artificială ar putea avea nevoie să proceseze sute sau chiar mii de mostre înainte să rețină informația. Pe de altă parte, omul nu poate procesa același volum de date precum un computer, notează Wired.

Oamenii de știință de la Harvard au în plan să lucreze împreună pentru a înregistra activitatea din cortexul vizual. Astfel, ei speră că vor înțelege modul în care neuronii se conectează între ei, pentru a replica modelul și în cazul sistemelor de inteligență artificială. Sistemele vor putea fi folosite pentru a citi RMN-uri, conduce mașini sau completa orice misiune în mod normal destinată oamenilor. Proiectul va genera mai mult de un petabit de date, care vor fi analizate de algoritmi pentru a crea o hartă neurală 3D.

Odată ce această hartă este creată, oamenii de știință vor încerca să analizeze cu precizie toate conexiunile care permit neuronilor să proceseze informația. Acești algoritmi inspirați din biologie vor duce inteligențele artificiale la un nivel superior, și probabil vom vedea îmbunătățiri remarcabile în viziunea computerelor, în navigație și recunoaștere. Liderul proiectului, David Cox, spune că valoarea științifică a unei astfel de cercetări e imensă, și că cel mai interesant lucru e faptul că vom putea, poate, să înțelegem cum funcționează creierul uman la un nivel fundamental.